Co řeší instituce v Pardubickém kraji? Zaměstnanost, restituce i investice

26.02.2015 14:30

Už potřetí se sešli zástupci Rady Pardubického kraje s představiteli významných institucí regionu, mj. integrovaného záchranného systému, pozemkových a katastrálních úřadů, univerzity, Letiště Pardubice a dalších. Cílem bylo zhodnotit rok 2014 a vzájemně se informovat o činnosti v roce letošním. Tématy tak byly například loňský příznivý výběr daní, investiční činnost končícího i začínajícího programového období Evropské unie, ale i problém nelegálně skladované munice.

Co řeší instituce v Pardubickém kraji? Zaměstnanost, restituce i investice
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

„Situace, kdy si můžeme zřídit sklad munice třeba v budově krajského úřadu, a hrozila by nám jen pokuta, je neúnosná. Měli bychom společně s dalšími institucemi v kraji vytvořit tlak na vládu a parlament, aby vytvořily zákony, které znemožní takové případy,“ připomněl krizovou situaci ohledně muničního skladu ve Slatině u Vysokého Mýta hejtman Martin Netolický. „Na setkání jsme probrali celou řadu přínosných témat, která se pokusím zpracovat,“ zhodnotil více než tříhodinové jednání hejtman.

Ředitel East Bohemian Airport (EBA) Michal Červinka mluvil o přepracovaném projektu nového terminálu letiště Pardubice, který by měl být připraven v březnu 2015. Připomněl, že ačkoliv počet cestujících pardubického letiště nepříznivě ovlivnila krize na Ukrajině, letiště není jen pro ubývající ruské turisty, ale je především branou do regionu. Pardubický kraj má v EBA třetinový podíl, město Pardubice zbylé dvě třetiny.

Potřebnost digitálního mapování zejména menších obcí zdůrazňovali ředitel Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního Oldřich Chmelík i ředitel Katastrálního úřadu pro Pardubický kraj Karel Švarc. Digitálně je zmapována jen zhruba třetina území České republiky a většinou se týká větších měst.

O stavu církevních restitucí hovořil Miroslav Kučera, ředitel Krajského pozemkového úřadu Pardubického kraje. Přítomným oznámil, že v současnosti je vyřízeno na 70 procent církevních restitucí a do konce roku by to mohlo být až 95 procent.

Ředitel krajské pobočky Úřadu práce Petr Klimpl informoval o klesající nezaměstnanosti, která je svou hodnotou 6,5 procenta výrazně pod republikovým průměrem, i o zvyšující se zaměstnanosti. „Největším problémem je teď najít někoho, kdo by chtěl pracovat,“ prohlásil s nadsázkou Petr Klimpl a dodal, že podniky si stěžují, že je v kraji málo odborných pracovníků a nejvíce chybí svářeči, frézaři a soustružníci.

Rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig hovořil o dokončených i plánovaných investicích – především výukovém areálu Polabiny a Centru materiálu a nanotechnologií na náměstí Legií v Pardubicích, kde vzniknou špičkové laboratoře i díky prestižnímu grantu, který získal Jan Macák z Fakulty chemicko-technologické.

Ondřej Vašátko, ředitel Finančního úřadu pro Pardubický kraj, zhodnotil uplynulý rok jako úspěšný z hlediska inkasa daní, zároveň ale upozornil na propad prvních měsíců letošního roku. „Řada obcí schvaluje rozpočty podle skutečnosti loňského roku, což může v případě pokračujícího propadu způsobit nemalé problémy,“ varoval hejtman Martin Netolický.

Setkání se zúčastnili také ředitel Krajské správy Českého statistického úřadu Petr Matoušek, Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Miroslav Kvasnička, náčelník Horské služby ČR pro oblast Jeseníky Michal Klimeš, ředitel Krajského ředitelství Choceň státního podniku Lesy ČR Daniel Vlkanova, ředitel Celního ředitelství pro Pardubický kraj Jiří Pražák, předseda Regionální agrární komory Pardubického kraje Leoš Říha a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…