Cvičení Vigorous Warrior testuje, jak si zdravotníci poradí s nakažlivými chorobami

09.06.2015 14:50

Pondělkem 8. června začal v Nových kasárnách v Hradci Králové druhý týden mezinárodního cvičení Vigorous Warrior 2015, které je v tomto roce největším a nevýznamnějším cvičením zdravotnických služeb NATO.

Cvičení Vigorous Warrior testuje, jak si zdravotníci poradí s nakažlivými chorobami
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenské vozidlo, ilustrační foto

Uplynulý týden byl věnován stavbě polní nemocnice a přípravě účastníků na prováděcí část cvičení. Část z více jak 150 zahraničních aktérů cvičení rozvinovala své zdravotnické prvky, aby je následně připojila k českému jádru polní nemocnice. Další skupina spolu s českými zdravotníky nastavovala řídící a informační procesy tak, aby všechny národní příspěvky mohly v rozhodný moment začít společně fungovat.

První rozehra cvičení s námětem a přísunem většího počtu nemocných se střevními problémy a následným přísunem dalších pacientů s podezřením na vysoce nakažlivé onemocnění, začala hned v pondělí ráno. V rámci zajištění místa, naložení a transportu nemocných, muselo být využito speciálně vybavených biologických týmů zdravotníků, které sbíraly vzorky a přepravovaly nemocné v transportních izolátorech určených pacientům s vysoce nakažlivým onemocněním. „Součástí tohoto cvičení je mimo jiné prověřit, zda jsou tyto transportní izolátory kompatibilní s přepravními prostředky, tedy je-li možné v používaných vozidlech přepravit i jiný než vlastní izolátor,“ komentoval cíle cvičení podplukovník Tomáš Halajčuk, tiskový a informační důstojník cvičení Vigorous Warrior.

Odpoledne pak následovaly další incidenty s menšími nezávažnými zraněními k běžnému ambulantnímu ošetření. „Není to monotematické cvičení. Naší snahou je simulovat reálné nasazení tak, aby cvičící museli řešit najednou příjem nemocných s běžnými zdravotními problémy a zároveň pacientů v kritickém stavu,“ dodává Halajčuk.

Cvičící mají před sebou ještě čtyři dny. Během nich je čeká spousta rozličných incidentů a také práce pod tlakem a s prvními příznaky únavy. „Prostě reálný život zdravotníků v zahraničních operacích. Pořád čekáme a pak se vše sesype najednou,“ dodává jeden ze cvičících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…