CzechTourism: Skončil nejdelší kongres v historii ČR

25.07.2015 19:20

Nejdelší kongres, který kdy Česká republika hostila, byl v úterý 23. června slavnostně zahájen v Kongresovém centru Praha. Kongres Mezinárodní unie geodetické a geofyzikální, jehož získání pro Českou republiku podpořilo Czech Convention Bureau agentury CzechTourism, trval až do 2. července. Přes 5 000 delegátů utratilo během 11 dnů v České republice přes 200 milionů korun.

CzechTourism: Skončil nejdelší kongres v historii ČR
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

V rámci programu „Kampaně kandidatur“, jehož cílem je získat co největší počet M.I.C.E. akcí do ČR, se vloni agentura CzechTourism prostřednictvím Czech Convention Bureau aktivně podílela či podpořila na 40 kampaní kandidatur za účelem získání M.I.C.E. akcí do České republiky. Kongres, pořádaný Mezinárodní unií geodézie a geofyziky (IUGG), je nejdelším, který se pro Českou republiku podařilo kdy sehnat. „Vzhledem k tomu, že se průměrná doba trvání kongresu v rámci statistik mezinárodní asociace ICCA zkracuje, bylo získání kongresu IUGG enormním úspěchem na poli meeting industry. Kongres byl významným ekonomickým přínosem pro Českou republiku, účastnilo se jej na 4200 delegátů, kteří utratili v ČR částku přesahující 200 milionů Kč“, dodává vedoucí Czech Convention Bureau Zdeněk Giormani. Organizátor akce byla společnost C- IN.

Kongres představuje značný přínos pro domácí cestovní ruch, především v oblasti propagace Prahy. Ta v loňském roce pronikla mezi desítku celosvětové nejvyhledávanějších kongresových destinací a v soutěži o pořádání tohoto mezinárodního kongresu porazila uchazeče, kterými byly Athény, Kodaň, Honolulu či Buenos Aires.

V celkových 11 dnech nabídl kongres kromě 230 symposií, vědeckých seminářů a porad, panelových diskusí a organizačních schůzek také 9 unijních přednášek o aktuálních problémech geofyzikálního poznání, které vedli přední světoví odborníci, mezi kterými nechyběl ani laureát Nobelovy ceny za chemii Prof. Yuan T.Lee nebo Dr. Patric J.Mc Keever (Chief of Earth Sciences and Geohazard Risk Reduction Section, UNESCO).   S podtitulem kongresu „Earth and Environmental Sciences for Future Generations“ vědci prezentovali své závěry ze zkoumání jednotlivých případů, jako nedávné zemětřesení v Nepálu i z dlouhodobých výzkumů např. globálních klimatických změn s ohledem na udržitelnost pro další generace.

„Organizátor a účastníci v Praze utratí celkovou částku přesahující 200 milionů korun. Do veřejných rozpočtů se odvodem přímých a nepřímých daní dostane zpět okolo 40 % z této částky, tzn. více než 80 milionů korun. A z této částky získá Praha zpět do vlastního rozpočtu cca 17 %, tzn. skoro 14 milionů korun Z tohoto pohledu je přínos kongresové turistiky minimálně srovnatelný s efekty a výkony zahraničních filmových štábů,“ dodává Petr Marhoul z CZECH-IN, který je organizátorem kongresu.

Kongres hostilo pražské Kongresové centrum ve dnech 22. 6. – 2. 7. 2015. IUGG je vrcholná mezinárodní vědecká organizace koordinující studia fyzikálních, chemických a matematických vlastností Země a jejího prostředí v prostoru. Valné shromáždění je nejvýznamnější akcí Unie, která se koná vždy jednou za 4 roky.

Akce je vysokým prestižním oceněním českého vědeckého přínosu na poli geovědních disciplín, ale i významnou společenskou a kulturní událostí spojenou s významným ekonomickým přínosem pro ČR a Prahu.  Záštitu nad konáním akce převzala Akademie věd České republiky, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek a primátorka hl. města Prahy Adriana Krnáčová.

Odkazy:
www.iugg2015prague.com
www.iugg.org
www.pragueconvention.cz
www.c-in.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…