DIAMO pokračuje v likvidaci dolů

13.02.2024 19:15 | Tisková zpráva

Tři roky po ukončení těžby uhlí na Dole Darkov zahájil dnes státní podnik DIAMO zásyp devět set metrů hluboké jámy Pomocného závodu Darkov nedaleko rekreační oblasti Karvinské moře.

DIAMO pokračuje v likvidaci dolů
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Po zasypání výdušné jámy Da 2 v roce 2004 společností OKD přišla na řadu likvidace jámy vtažné s označením Da 1. “Vtažná jáma je hluboká 868 metrů a 7,5 metru široká. Důlní dílo bude zasypáno zpevněným zásypovým materiálem. K zásypu bude potřeba téměř 38 000 m3 zpevněného zásypového materiálu, 5330 m3 betonu a 130 m3 štěrku. Podle harmonogramu prací by likvidace jámy měla být ukončena na konci roku 2025,” uvedl ředitel odštěpného závodu DARKOV Josef Lazárek.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45988 lidí

Státní podnik DIAMO ve spolupráci s městem Karviná bude připravovat také studii využitelnosti povrchu areálu závodu. “Za tímto účelem jsme se dohodli s primátorem Janem Wolfem na vytvoření pracovní skupiny, abychom postupovali koordinovaně a zároveň respektovali záměry města v oblasti,” doplnil Josef Lazárek, ředitel odštěpného závodu DARKOV.

Historie Dolu Darkov se začala psát už v roce 1852, a to hloubením jámy Gabriela. Samotná výstavba Dolu Darkov pak byla zahájena v roce 1972. V letech 1979–1984 byl v novém dobývacím prostoru Darkov vybudován areál pomocného závodu (PZ) a byly vyhloubeny vtažná jáma č. 1 (Da 1) a výdušná jáma č. 2 (Da 2).

Jámy byly vystaveny devastujícím účinkům dobývání porubů v jejich blízkosti. Jáma Da 2 byla zlikvidována v roce 2004 a jáma Da 1 byla využívána až do ukončení těžby na Dole Darkov v únoru 2021 pro vedení vtažných větrů do dolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…