DPP připravil víkendové retro jízdy, vyjede i nejstarší tramvajový vůz na světě T3

01.03.2019 9:04

Díky mimořádnému zájmu o jízdy historickými tramvajemi Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vypraví první březnový víkend další unikát, a to nejstarší dochovaný vůz T3 na světě (ev. č. 6102) z roku 1962.

DPP připravil víkendové retro jízdy, vyjede i nejstarší tramvajový vůz na světě T3
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Vypravením tohoto historického vozu na běžnou linku DPP taktéž připomíná možnost návštěvy Muzea MHD i během zimních měsíců. Za metro rovněž odstartuje série akcí u příležitosti výročí oslav 45 let od zahájení provozu pražského metra, které připadá na květen. DPP vypraví již v tuto sobotu 2. 3. 2019 na linku metra B historickou soupravu metra typu 81-71.

Nejstarší dochovaný vůz T3 na světě a Muzeum MHD

V rámci otevření Muzea MHD pro návštěvníky i v zimě byla první lednový víkend vypravena historická tramvaj T1 na lince č. 2. V únoru byl na stejnou linku vypraven vůz T3SU z roku 1982. První březnový víkend vyjede ze střešovické vozovny nejstarší dochovaný vůz T3 na světě, ev. č. 6102 z roku 1962.

„Cestující ve voze bezpochyby zaujme kromě jiného i stanoviště pro průvodčí, které se přestalo používat již téměř před 45 lety,“ říká Jan Šurovský, technický ředitel a člen představenstva DPP s tím, že v tramvaji bude platit běžný tarif.

Na návštěvníky Muzea MHD čeká více než čtyřicet historických vozidel a mnoho dalších exponátů. K vidění je kromě historických tramvají také například tramvaj tažená koňmi, trolejbusy a autobusy, dále také fotografie zachycující podobu prostředků hromadné dopravy v minulém století a jejich historický vývoj. Do některých vystavených exponátů lze i nahlédnout.

Děti do 6 let a držitelé senior pasu mají do Muzea MHD vstup zdarma. V případě, že si chtějí zájemci udělat představu o expozici již před svou návštěvou, lze se podívat na prostory Muzea MHD prostřednictvím virtuální prohlídky zde. Muzeum MHD je otevřeno každý víkend až do 31. března, a to od 9 do 17 hodin.

Budova muzea byla postavena již v roce 1909 a je umístěna v historickém objektu tramvajové vozovny v Praze ve Střešovicích. V roce 1991 byla prohlášena technickou památkou a rok poté byla přestavěna na Muzeum MHD. Slavnostní otevření Muzea městské hromadné dopravy v Praze proběhlo v květnu roku 1993. Více informací naleznete ZDE.

Jízdy historickým metrem

Vůz sovětské výroby s přezdívkou "černá huba" projede netradičně celou trasu B, tedy úsek Zličín – Černý Most. První jízda je naplánována na sobotu 2. března s výjezdem v 8.21 hodin ze Zličína a možnost posledního svezení z Černého Mostu bude v 15.25 hodin.

„Nostalgická jízda soupravou metra odstartuje sérii akcí pro veřejnost. Na všech třech trasách metra se můžete těšit na jízdu v nejdelších úsecích, na kterých byly soupravy metra 81-71 provozovány,“ říká Petr Havlíček z jednotky Správa vozidel Metro.

První březnovou sobotu (2. 3. 2019) pojede historická souprava metra na trase B v úseku Zličín – Černý most. Následovat budou tyto trasy: dne 8. 5. trasa C úsek Háje – Nádraží Holešovice, a to společně s historickou soupravou Ečs a dne 11. 8. trasa A úsek Dejvická – Skalka.

Jízdní řády na víkend 2. – 3. 3. 2019 jsou k dispozici ZDE.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s., je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 141 autobusových linek, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2019 bylo ve vlastnictví společnosti 1 162 autobusů, 865 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede více než 180 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2019 celkem 10 930 zaměstnanců, z toho 4 265 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…