Daniel Herman dnes uctil památku Josefa Dobrovského

06.01.2016 18:23

Dnes uplynulo 187 let od úmrtí kněze, jezuity, českého filologa, historika a zakladatele slavistiky v českých zemích. Ministr kultury položil k jeho pomníku na Kampě věnec s trikolórou.

Daniel Herman dnes uctil památku Josefa Dobrovského
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman společně s náměstkem Patrikem Košickým.

Jedna z výrazných a velmi významných postav českého obrození je považována za vzor kriticky důsledného, racionálního osvícenského vědce.

Ačkoli svá díla nepsal česky a vlastně moc nevěřil v budoucnost českého jazyka, řadíme Josefa Dobrovského k výrazným představitelům české literatury pro jeho významný podíl na záchraně českého jazyka četnými filologickými díly. Jako jeden z prvních evropských lingvistů rozpoznal existenci indoevropské jazykové rodiny a příslušnosti slovanských jazyků k ní, a dokumentoval ji pravidelnými podobnostmi.

Slavný "Modrý abbé" působil též jako vychovatel v rodině Nosticů a bydlel na pražské Kampě v přestavěné budově bývalé koželužny, dnes známé jako Werichova vila.

Proces kultury připomínání, kterou Daniel Herman různými vzpomínkovými akcemi realizuje, tak pokračuje s cílem zdůraznit a vzpomenout významné osobnosti českých dějin, připomenout jejich dílo i odkaz či osobní statečnost v dobách nesvobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…