David Koubek novým zpravodajem ČRo pro Latinskou Ameriku

26.02.2014 12:59

Český rozhlas bude mít od 1. března 2014 zahraničního zpravodaje v Latinské Americe. Na nově otevřený post nastupuje David Koubek.

David Koubek novým zpravodajem ČRo pro Latinskou Ameriku
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Rozhodli jsme se pro Latinskou Ameriku, protože jde o perspektivní kontinent s potenciálem ekonomického růstu, třeba Brazílie je navíc teď prioritní zemí pro český byznys. David Koubek bude přinášet exkluzivní zprávy, protože Český rozhlas je jediné české médium, které bude mít ve Střední a Jižní Americe svého zpravodaje,“ říká náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

David Koubek posílí tým 11 zahraničních zpravodajů. Poprvé se ve vysílání ozve už tuto sobotu, a to z karnevalu v Riu de Janeiro. V Latinské Americe rozhlas své zahraniční zpravodaje měl již v minulosti, a to v 50. a 60. letech a v období 1989–1992 tam působil např. dlouholetý redaktor Českého rozhlasu Karel Wichs.

„Zahraniční zpravodajové znamenají pro zpravodajství Českého rozhlasu mimořádnou přidanou hodnotu. Sice se zdá, že v době Twitteru, internetu, YouTubu a zpravodajských výměn je možné dělat zahraniční zpravodajství na dálku, z centrálního newsroomu. Jsme ale přesvědčeni, že osobní zkušenost zpravodaje, který na místě dlouhodobě žije a vnímá i to, co světové agentury nezaznamenají, je nenahraditelná. Díky ní můžeme posluchačům nabízet kontext a přinášet i původní témata a reportáže. A zajímavých témat, která mají vztah k České republice, se ve Střední a Jižní Americe nabízí opravdu spousta,“ říká ředitel Centra zpravodajství Tomáš Pancíř.

David Koubek se zaměří nejenom na témata, která jsou typická pro Latinskou Ameriku, např. Amazonie, Indiáni, Inkové, karneval, tango nebo fotbal. Zaměří se také na témata skoro neznámá. Třeba daleko více Brazilců má za předky Afričany a ne Indiány. Přinese též český pohled, protože spousta tamních obyvatel má i české kořeny.

„Chci přispět k tomu, aby Střední a Jižní Amerika přestala být v českých očích a uších jen neznámou exotikou. Kontinent, kde bude nejbližší mistrovství světa ve fotbale i letní olympijské hry má obrovský ekonomický i lidský potenciál. Je ovšem plný kontrastů a fascinuje v dobrém i špatném. Například poslední vývoj ve Venezuele ukazuje na to, jak i celkem prosperující země se může rychle změnit,“ popisuje David Koubek.

David Koubek (33) vystudoval Mezinárodní a evropská studia na Vysoké škole ekonomické, studoval na vysoké škole Fundação Getúlio Vargas v brazilském São Paulu. V roce 2005 nastoupil do online deníku Aktuálně.cz, o rok později přešel do zahraniční redakce Českého rozhlasu, kde působil skoro 7 let.  Zahraničnímu zpravodajství se poté jako redaktor a editor věnoval v České televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize odvysílá  v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

13:21 Česká televize odvysílá v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

Všech 64 utkání právě startujícího mistrovství světa v ledním hokeji odvysílá Česká televize živě. P…