Den památky obětí holocaustu v Terezíně

18.01.2018 18:18

Ve středu 24. ledna uctí Den památky obětí holocaustu v Terezíně předseda saské vlády, saský premiér a místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Smyslem akce je předat odkaz obětí nacismu mladé generaci.

Den památky obětí holocaustu v Terezíně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kříž s trnovou korunou v Národním památníku v Terezíně

Stejně jako v loňském roce, kdy si Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti na několika pietních místech Památníku Terezín v Terezíně a Litoměřicích připomněli zástupci Bavorského zemského sněmu, proběhne i letošní připomínka tohoto významného dne v mezinárodním obsazení. Položit květiny a poklonit se památce obětí nacizmu přijede předseda vlády Svobodného státu Sasko Michael Kretschmer a prezident Saského zemského sněmu Matthias Rößler. Doprovázet je bude místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček a pravděpodobně také jeden člen vlády ČR.

Oficiální část programu, který začne ve 13:30 hod., bude zarámována hudebním vystoupením synagogálního sboru z Lipska. Na programu je krátké přivítání přítomných ředitelem Památníku Terezín Janem Roubínkem, po kterém na své věznění v terezínském ghettu zavzpomíná Dagmar Lieblová, předsedkyně Terezínské iniciativy, organizace sdružující přeživší vězně tohoto nacistického perzekučního zařízení a jejich potomky. Na její slova zareaguje jeden český a jeden německý žák česko-německého bilingválního gymnázia Friedricha Schillera v saské Pirně. Oficiální část pietního aktu uzavře modlitba rabína a položení věnců k hlavnímu pylonu Národního hřbitova před Malou pevností. Pro oficiální hosty je posléze ještě připravena prohlídka Malé pevnosti s výkladem průvodce a beseda s přeživšími.

„Památník Terezín přivítal návrh Saského zemského sněmu a saské vlády připojit se k Památníku Terezín a společně uctít tento den, kdy si připomínáme utrpení milionů nevinných obětí holokaustu“, uvádí ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek. „Je potěšitelné, že hlavní myšlenkou organizátorů je pomyslné předání odkazu obětí nacizmu mladé generaci, a nikoli politické projevy. Ty na této pietní akci nezazní.“

Mezinárodní den památky obětí holokaustu připadá každoročně na 27. ledna. Byl vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů v roce 2005. Datum bylo vybráno záměrně, jde o den, kdy byl v roce 1945 osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…