Devátý zubr plzeňské zoo dostal jméno

22.03.2018 7:37

Zoologická a botanická zahrada města Plzně pokřtila ve středu 21. března samečka zubra. Ten dostal jméno Ony. Kmotrem malého zubříka, jenž se narodil 25. října 2017, se stal primátor města Martin Zrzavecký. Jedná se o třetího společného potomka býka Arba (*2004) a zubřice Radbuzy (*2006).

Devátý zubr plzeňské zoo dostal jméno
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

„Malému Onymu přeji, ať roste, je vitální a v naší krásné zoologické zahradě ať se mu líbí. Z přebytku loňského rozpočtu jsme nyní výrazně náš velmi významný turistický cíl, nejen v Plzni ale i v celém Plzeňském kraji, finančně podpořili. Jsem rád, že dané finance jsou zde v zoo tak vidět a především jsou vidět i na tvářích dětí, kterým zdejší návštěva zoo přináší radost. Ony je již mým osmým pokřtěným zvířetem v naší zoo,“ uvedl při křtu Martin Zrzavecký.

Stádo zubrů ve zdejší zoologické zahradě je pětičlenné. Nejstarší samici Cvarce je 22 let a je druhým nejstarším zubrem na území České republiky. Malý Ony se narodil den po odjezdu jeho nejstarší sestry Onie do zoo v německém Chemnitzu.

První zubři v Plzni, Cvuk a Cvarka, se narodili v Chomutově roku 1996, v roce 1997 se stali prvními obyvateli naučné stezky Vývoj přírody ve čtvrtohorách. Již nežijící samec Cvuk byl roky vůbec nejmohutnějším zvířetem plzeňské zoo. První mládě Cvukovi a Cvarce se narodilo v roce 2000, byl to samec Ondra. Mladší bratr se mu narodil o dva roky později a byl pokřtěný jménem Onyx.

„Podle pravidel Mezinárodní plemenné knihy jsou mláďata v každé zoologické zahradě křtěna tak, aby jejich rodiště bylo okamžitě poznat. Pro plzeňské zubry byla přidělena před několika lety značka „On“, takže jsme zde měli již zubry Ondru, Onyxe, Onu, Oniu a Ontaria," vysvětlil Martin Vobruba, mluvčí plzeňské zoo.

Zubr je zvíře z čeledi turovitých společně s bizonem americkým. Zubr je menší než bizon. Samec může vážit až 900 kilogramů, samice je o polovinu menší. Zubr je největší volně žijící přežvýkavec v Evropě. Původním životním prostředím zubra jsou oblasti listnatých a smíšených lesů mírného pásu, dává přednost porostům s bohatým podrostem a mýtinami.

Počet zubrů v České republice poprvé od středověku překročil hranici sto kusů. Stále se jedná o ohrožený druh. Nejstarší zubři, 23 a 22 let, žijí v zoologických zahradách v Praze a v Plzni. V obou případech jde o samice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…