Díky půlmiliardové dotaci z evropských fondů dokončili v Terezíně unikátní rekonstrukci

14.08.2015 19:20

Ojedinělému, ucelenému a urbanisticky téměř nepoškozenému památkovému souboru staveb – terezínskému pevnostnímu systému – se po letech znovu vrací zašlý lesk a sláva.

Díky půlmiliardové dotaci z evropských fondů dokončili v Terezíně unikátní rekonstrukci
Foto: Terezín – město změny, zájmové sdružení právnických osob
Popisek: Zrekonstruovaná budova Kavalíru 2

Místní zájmové sdružení Terezín – město změny zde dokončilo rozsáhlou, téměř pět let trvající rekonstrukci budov Jízdárny, Kavalíru 2, Dělostřeleckých kasáren, Retranchementu 5 a okolí Litoměřické brány za bezmála 475 milionů Kč. Projekt byl financován z Integrovaného operačního programu (IOP), jehož administraci a kontrolu mělo na starosti Centrum pro regionální rozvoj České republiky (Centrum).

„Projekty kulturního dědictví, pod které spadá i rekonstrukce Terezína, jsme od ministerstva kultury převzali v listopadu 2013. Tehdy byly z dvaceti schválených projektů dokončeny jen tři. Za necelé dva roky se nám podařilo v úzké spolupráci s příjemci dotáhnout do konce i zbylé projekty, včetně Terezína,“ popisuje výrazný úspěch Centra Zdeněk Vašák, který je pověřen jeho řízením.

Výsledkem terezínského projektu je vzorová obnova a využití památky novými způsoby – převážně provozováním jedinečných kulturně-vzdělávacích aktivit vztahujících se k historickým objektům města Terezín. V objektech se tak objeví expozice a semináře vztahující se k historii dělostřelectví či odborné exkurze pro studenty základních a středních škol o životu v tereziánském období. „Cílem projektu je ukázat Terezín v jiném světle, než se většinové veřejnosti v souvislosti s tímto místem vybaví,“ poukazuje na pohnutou minulost města v období druhé světové války hlavní manažer projektu Robert Czetmayer.

Projekty kulturního dědictví představují jedno z pojítek mezi právě končícím sedmiletým obdobím pro čerpání evropských fondů a začínajícím obdobím novým.

Druhým největším programem nového období bude Integrovaný regionální operační program (IROP), z nějž bude možné čerpat více než 120 miliard korun. IROP je nástupcem programu IOP a sedmi regionálních operačních programů. Mezi podpořenými aktivitami jsou i opravy a revitalizace kulturních památek, které jsou zařazené na seznam světového kulturního dědictví UNESCO nebo na český seznam Národních kulturních památek, případně o zápis na jeden z těchto seznamů usilují. Bude se však jednat o projekty menší, než jaké umožňoval současný program IOP – maximální výše příspěvku je stanovena na 5 milionů eur (kolem 135 milionů korun), pro památky UNESCO na dvojnásobek.  

Program IROP řídí Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (MMR), jeho každodenní chod má na starosti Centrum pro regionální rozvoj České republiky. Jedná se o státní příspěvkovou organizaci, která je řízená právě MMR a která se evropským fondům věnuje již od roku 1999. Patří tak v Česku k institucím s největší zkušeností s evropskými projekty.

Zájmem Centra je úspěšná realizace projektů, jež ve výsledku pomohou zlepšit kvalitu života v České republice. Vzhledem k velikosti programu a očekávaným více než 15 000 projektům se muselo Centrum na start nového programu řádně připravit. „Stávající síť šesti regionálních pracovišť do konce roku rozšíříme tak, abychom pobočku měli v každém krajském městě, a byli tak zájemcům o předložení projektové žádosti blíže než kdykoliv předtím,“ přibližuje novou filozofii Centra Zdeněk Vašák. Dodává, že pro každý kraj je již nyní stanovena kontaktní osoba připravená podat informace o možnostech čerpání dotací v programu IROP a konzultovat projektové záměry.

Centrum pro regionální rozvoj České republiky (www.crr.cz) je státní příspěvková organizace řízená Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Jejím základním úkolem je pomoc při úspěšné realizaci projektů spolufinancovaných ze Strukturálních fondů Evropské unie. Centrum působí jako Zprostředkující subjekt pro Integrovaný operační program, Operační program Technická pomoc a v novém období pro Integrovaný regionální operační program (IROP). Zabezpečuje konzultační činnost pro zájemce a zpracovatele projektů, pořádá informační semináře, pomáhá realizátorům projektů při realizaci výběrových řízení na jednotlivé dodavatele dle pravidel EU a kontroluje a monitoruje realizaci jednotlivých projektů. Centrum dále působí jako kontrolní subjekt pro všechny operační programy v rámci Cíle 3 (Evropská územní spolupráce). Vedle těchto činností Centrum zajišťuje systémovou infrastrukturu pro provoz monitorovacího systému realizace projektů spolufinancovaných z fondů EU, má na starosti správu Regionálního informačního servisu (www.risy.cz) a Mapového Serveru CRR ČR (http://mapy.crr.cz) a je hostitelskou organizací pro jedno z pracovišť evropské sítě na podporu podnikání Enterprise Europe Network.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…