Diskusní fórum o Rusku: Řešme důrazněji vízovou povinnost

11.02.2014 20:20

Na nutnost důraznějšího řešení problému vízové povinnosti v česko-ruských vztazích poukázalo dnešní diskusní fórum prezidenta Hospodářské komory ČR Petra Kužela, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka a výkonného ředitele Komory pro hospodářské styky se zeměmi SNS Františka Masopusta s exportéry vyvážejícími do Ruské federace. Akce nesla název Český export do Ruska a jeho problémy. Setkání se aktivně účastnil i náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Milan Hovorka.

Diskusní fórum o Rusku: Řešme důrazněji vízovou povinnost
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Účinným řešením vízové problematiky by z našeho úhlu pohledu mohla být možnost elektronizace vízové dokumentace,“ uvedl prezident HK ČR Petr Kužel. „V průběhu dnešní tripartity jsme předsedu vlády žádali, aby urgentně řešil vízové bariéry,“ informoval přítomné Jaroslav Hanák, který zmínil další z možností řešení, kterou by bylo nastavení tzv. fast track, kdy se zaměstnavatelské a podnikatelské organizace zaručí za zahraniční podnikatele.

Za další problém označili účastníci debaty ne vždy dostatečnou koordinaci zahraničních cest ústavních činitelů, což se týká i Ruské federace. Právě důraznější lobbing v rámci cest tuzemských politiků a při jednáních se zahraničními státníky byl požadavkem účastníků dnešní akce. „V zemích jako je Rusko, kde existuje úzká provázanost ekonomiky a politiky je důležitý politický lobbing. Dělají to všechny země a jejich politici se nerozpakují prosazovat zájmy jednotlivých firem, aniž by byli obviňováni z vlastního prospěchu,“ uvedl František Masopust.

Přítomní poukázali také na potřebu dalšího vstřícnějšího přístupu k financování exportu malých a středních firem ze strany České exportní banky. Jedním ze závěrů fóra byla rovněž shoda v tom, že zaměstnavatelské a podnikatelské organizace jsou zprostředkovateli zájmů exportérů a umí tyto požadavky prosazovat u státní správy. Dokážou zprostředkovat informace o tom, v jakých regionech Ruské federace by exportéři potřebovali pomoc a kam by například měly směřovat podnikatelské mise provázející ústavní činitele nebo mise organizované bez nich.

„Dnes jsme diskutovali o tom, co by exportéři potřebovali od nás a jak bychom mohli společně naplnit státní kasu. České značky a technologie vyvážené do Ruské federace táhnou, nicméně cílem je objevit i další teritoria mezi Uralem a Moskvou, kde se mohou české firmy uplatnit,“ uzavřel Petr Kužel a dodal, „z dnešní debaty jasně vyplynulo, že čeští podnikatelé potřebují a hlavně chtějí naši osobní asistenci. Tento podnět samozřejmě vítáme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…