Do Era světa na výstavu poštovních známek od Adolfa Borna

08.04.2014 18:40

Unikátní putovní výstava věnovaná grafické tvorbě Adolfa Borna, především pak jeho návrhům poštovních známek, je v Praze. Po čtyřech zastávkách napříč celou republikou si nyní expozici mohou prohlédnout návštěvníci v Era světě na pražském Jungmannově náměstí. K vidění tu je kolem 30 známek oblíbeného autora, včetně vlastní známky, kterou si nechaly Era a Poštovní spořitelna vydat u České pošty v limitované edici ke 130 letům poštovního bankovnictví.

Do Era světa na výstavu poštovních známek od Adolfa Borna
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

„Na výstavě, která potrvá až do konce května, si návštěvníci mohou prohlédnout nejen známkovou tvorbu Adolfa Borna, ale třeba i obálky prvního dne vydání. Nechybí ani detailní ukázky vzniku poštovní známky, včetně ryteckých a tiskových desek či barevných zkoušek,“ říká Šárka Hastrmanová, manažerka Era světa. Expozici doplňují originální litografie z volné tvorby Adolfa Borna. Díky unikátním černobílým fotografiím Martina Říhy lze nahlédnout i do pracovního prostředí známého výtvarníka. Návštěvníci mohou využít také komentovanou prohlídku výstavy, která se uskuteční v pondělí 5. května od 17:30. Expozicí je provedou vedoucí oddělení známkové tvorby Poštovního muzea Alena Reichová a kurátor výstavy Martin Říha.

Expozice s názvem Výstava Adolfa Borna, aneb Jak vzniká poštovní známka odstartovala v únoru letošního roku v Era finančním centru ve Valašském Meziříčí, pak se přesunula do finančního centra ve Svitavách a postupně navštívila ještě dvě pobočky České pošty – v Českých Budějovicích a v Jablonci nad Nisou. Nyní výstava láká malé i velké návštěvníky do pražského Era světa na Jungmannově náměstí. Kromě vlastní známky, kterou známý výtvarník navrhl ke 130 letům poštovního bankovnictví a jež není volně prodejná, se veřejnost může těšit na další známky z Bornovy dílny (více o nich viz níže).

O vlastní známce Ery a Poštovní spořitelny

Vlastní známku si nechaly Era a Poštovní spořitelna u České pošty vydat u příležitosti 130 let poštovního bankovnictví v prosinci 2013. Známka tvoří pomyslný pár se známkou, kterou vydala loni v červnu ke stejné příležitosti Česká pošta.

Kromě klasických archů se známkami byl vydán také známkový sešitek, který obsahuje celkem čtyři známky – dvě vlastní známky s motivem poštovního vozu, jednu známku s kresleným logem Poštovní spořitelny a jednu známku s kresleným logem Ery. Nechybí samozřejmě ani originálně ilustrované obálky prvního dne. Autorem všech grafických návrhů je oblíbený malíř Adolf Born.

Jaké známky lze na výstavě vidět

V expozici jsou k vidění například návrhy obou známek, které vznikly k 740. výročí narození cestovatele Marca Pola, návrh známky k 500. výročí objevení Ameriky, známka Vánoce v nominální hodnotě 2 Kč z roku 1993, návrhy známek z cyklu Europa – Pověsti, návrh známky Dětem z roku 1996 (v nominální hodnotě 3 Kč), Mikuláš nebo Velikonoce.

emise 130. výročí poštovního bankovnictví, 2013
vlastní známka Ery a Poštovní spořitelny

emise 500. výročí objevení Ameriky, 1992   
Známka znázorňuje s jemným humorem objevení Ameriky, symbolizované domorodou kráskou, lodí s Kryštofem Kolumbem. Upravený tiskový list má v meziarší kresbu dobové mapky s lodí, jejíž plachty znázorňují směr objevné cesty.
               
emise Vánoce, 1993
Úsměvná kresebná kompozice vystihující atmosféru vánočních svátků.
           
emise EUROPA – významné objevy – Marco Polo, 1994
Žertovně pojaté kresby dvou známek (14 Kč) význačného středověkého cestovatele, známého svými cestami do Asie a pobytem v Číně. Born je též autorem ilustrací cestopisu Marca Pola Milión. Aršík byl v roce 1994 v italském Asiagu vyhlášen jako nejkrásnější známka roku.
           
emise Poslední známka druhého tisíciletí, 2000 
Vesele pojatá známka uzavírá nejen emisní plán a rok 2000, ale i celé tisíciletí.

emise První známka třetího tisíciletí, 2001
Volně navazuje na poslední známku druhého tisíciletí. Zatímco s odcházejícím rokem jsme se na známce rozloučili prostřednictvím světa zvířat, nové milénium otvírá známka s oblíbenou scénkou s kouzelníkem, kloboukem a králíkem.

emise Dětem, 2003 
Známka připomíná oblíbené postavičky, žáky 3. B, Macha a Šebestovou, kterým vdechl život autorský tandem Miloš Macourek a Adolf Born. Nechybí samozřejmě ani kouzelné sluchátko a pes Jonatán.

O autorovi:

Narodil se 12. června 1930 v Českých Velenicích. Absolvoval VŠUP a AVU, začínal jako karikaturista. Spolupracoval na desítkách animovaných filmů, ilustroval kolem 400 knih – k nejznámějším ilustracím patří jeho spolupráce s Milošem Macourkem, která dala vzniknout nesmrtelné dvojici Mach a Šebestová. Vystavoval po celém světě a získal řadu ocenění.

Era je obchodní značka Československé obchodní banky, a. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

13:21 Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 %, meziměsíčně byla nižší o 7,8 %. Orientační hodn…