Dopady auditní zprávy: MMR hledá řešení ve prospěch České republiky

18.04.2015 7:18

Začátek čerpání dotací z fondů Evropské unie na programové období 2014-2020 je závislý na existenci monitorovacího systému. Na tento monitorovací systém byla vydána poslední auditní zpráva, která je k němu mimořádně kritická.

Dopady auditní zprávy: MMR hledá řešení ve prospěch České republiky
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj

Její závěry proto ohrožují jeho okamžité použití pro vyhlášení většiny výzev pro následující dotační období. Ministryně pro místní rozvoj, Karla Šlechtová, dělá v tuto chvíli na základě vládního zmocnění vše proto, aby zajistila řešení ve prospěch České republiky.

MMR připravovalo systém nazvaný "MS2014+" od roku 2011. Od konce roku 2014 je připraven pro ostrý provoz. V současné době čeká na vkládání výzev od ostatních ministerstev a pro jeho správu je proškoleno okolo 2 000 lidí.

Systém prošel 21 kontrolami, audity a znaleckými posudky, včetně dohledu Evropské komise a rovněž průběžným auditem Ministerstva financí. Přesně před týdnem vydal nezávislý Auditní orgán zřízený pod Ministerstvem financí závěrečnou auditní zprávu, která monitorovací systém ale nečekaně zpochybňuje. A to přesto, že žádná kontrola či audit, včetně auditu samotného ministerstva financí dosud při stejném zkoumání žádné tak závažné závady na systému nenalezly.

Pokud by musely být ukončeny práce na systému a nebylo by možné ho dále využívat, hrozí, že Česká republika nebude moci vyhlásit výzvy z nových dotačních programů, a tudíž nebudeme schopni včas reálně čerpat 650 mld. korun, které můžeme v nadcházejících letech z rozpočtu EU žádat.

Protože právníci a odborníci MMR našli v závěrečné auditní zprávě Auditního orgánu řadu chyb a nepřesností, žádá ministryně Karla Šlechtová osobně ministra financí Andreje Babiše o provedení nezávislého přezkoumání této auditní zprávy.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová i všichni další odpovědní pracovníci MMR vyvíjejí maximální úsilí, aby byly negativní dopady nekvalitně provedeného auditu na Českou republiku co nejmenší. V případě podezření z jakého trestného činu při budování i posuzování monitorovacího systému je ministryně Šlechtová připravena osobně dohlédnout na důsledné prošetření odpovědnosti.

Ministerstvo pro místní rozvoj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…