Dopravní podnik upozorní cestující na rizika spojená s nástupem a výstupem do tramvají

24.10.2014 16:50

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) připravil od dnešního dne pro cestující bezpečnostní kampaň, díky které chce upozornit na vznik možných úrazů při nástupu a výstupu z tramvají. Společnost kampaní reaguje na případy zranění cestujících při dobíhání tramvaje.

Dopravní podnik upozorní cestující na rizika spojená s nástupem a výstupem do tramvají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Nastupování či vystupování cestujících z tramvaje v momentu, kdy zvukový výstražný signál upozorňuje pasažéry na blížící se zavírání dveří, DPP identifikoval jako potenciálně nejrizikovější situace, během kterých může dojít a dochází ke zranění cestujících. V roce 2013 DPP zaznamenal šest takových případů, kdy došlo k úrazu pasažérů. V letošním roce se počet zranění cestujících při nástupu do tramvaje ještě mírně zvýšil.

„Lidé si bohužel příliš neuvědomují riziko, které jim při nastupování do tramvaje při znějícím zvukovém signálu hrozí, a mnozí se snaží do tramvaje nastoupit i přes zavírající se dveře, čímž bohužel také porušují přepravní podmínky. Případy, kdy se snaží zabránit uzavření dveří svými končetinami nebo nejrůznějšími předměty, mohou skončit ošklivým zraněním rukou nebo v horším případě zachycením cestujícího do dveří tramvaje. Naše kampaň na dveřích vozidel by měla na tato rizika upozornit,“ uvedl Petr Hloch, vedoucí jednotky Provoz Tramvají.

Kampaň prostřednictvím vizuálů na dveřích 20 tramvají typů KT a T6, kde dochází ke zraněním pasažérů při nástupu nejčastěji, připomene cestujícím rizika při dobíhání tramvaje a nástupu či výstupu při znějícím varovném signálu. Cestující také navede na internetové stránky společnosti, kde budou moci nalézt souhrn jednoduchých pravidel pro nástup do tramvají.

Výběr základních pravidel pro cestující:

• Cestující by měli vystupovat a nastupovat včas, pokud svítí výstražné světlo a zní varovný signál (tj. je dávána zvuková a světelná návěst), do dveřního prostoru již nesmí vstupovat.

• Vystupující má přednost před nastupujícím a měl by mít před dveřmi dostatečný prostor k výstupu.

• Po ukončení výstupu a nástupu (tj. při dávání zvukové a světelné návěsti) nesmí cestující mezi dveře tramvaje dávat končetiny a žádné předměty, které by mohly zavírající se dveře tramvaje sevřít a při rozjezdu tramvaje způsobit pád a následné zranění cestujícího.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 149 autobusových linek, dále 22 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2014 bylo ve vlastnictví společnosti 1 255 autobusů, 927 tramvajových vozů a 715 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 163 000 000 kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2014 celkem 10 606 zaměstnanců, z toho 4 071 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…