Druhý muž OSN pro města tento týden jednal s ministryní Šlechtovou

05.07.2015 8:23

Po dva dny v Praze jednal výkonný tajemník Programu OSN pro lidská sídla – UN Habitat Joan Clos. Cílem pracovních schůzek byla příprava výjimečného zasedání OSN „Evropský Habitat“, které bude Praha hostit v březnu příštího roku a které bude předstupněm celosvětového summitu „Habitat III“.

Druhý muž OSN pro města tento týden jednal s ministryní Šlechtovou
Foto: OSN
Popisek: OSN

„Pro celou Českou republiku je tato konference velice prestižní záležitostí. Pozvala jsem pana tajemníka, aby se sám přesvědčil jak je Praha krásná a hlavně že je vhodným místem pro konání takto významné akce OSN,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

„Především v rozvojových zemích přináší urbanizace celou řadu problémů a výzev. Závěry z Evropského Habitatu tak budou využity v rámci celosvětové konference Habitat III. Přispět může i Česká republika, protože se nachází na křižovatce regionů a zároveň má velké zkušenosti v oblasti bytové politiky,“ uvedl výkonný tajemník Programu OSN pro lidská sídla – UN Habitat Joan Clos, který je zároveň generálním tajemníkem pro přípravu konference OSN „Habitat III“.

Zasedání „Evropský Habitat“ se bude v Praze v Kongresovém centru konat ve dnech 16. až 18. března 2016. V rámci přípravného procesu pro „Habitat III“ půjde o oficiální regionální konferenci OSN za účasti delegací z 56 států prakticky celé severní polokoule.

Podle ohlasů ze zahraničí je Praha mimořádně atraktivní destinace a díky své poloze v centru Evropy i snadno dostupná. Lze tedy očekávat zájem účastníků z celého světa. Tématem konference „Evropský Habitat“ bude „Bydlení v životaschopných městech“ - „Housing in Liveable Cities“.

Urbanistický rozvoj evropských měst nabývá na významu také v souvislosti s velkými migračními problémy, jimž čelí Evropa v poslední době. Je jisté, že i toto bude jednou z priorit konference o udržitelném rozvoji současných měst a bydlení v nich. Výstupem „Evropského Habitatu“ pak bude tzv. „Prague Declaration“.

Následně se v říjnu 2016 uskuteční v Ekvádoru třetí celosvětová konference OSN „Habitat III“. Tento summit na téma bydlení a rozvoj měst se koná každých 20 let. První se konal ve Vancouveru v roce 1976, druhý se konal v Istanbulu v roce 1996.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…