Dürrenmatt se vrací na jeviště Městských divadel pražských

25.02.2015 9:50

V Divadle ABC se začala zkoušet inscenace Romulus Veliký, komedie antických rozměrů. Městská divadla pražská tím navazují na tradici uvádění her Friedricha Dürrenmatta na svých jevištích. Inscenaci zrežíruje Ondřej Zajíc, hlavní roli ztvární Aleš Procházka. Premiéra se odehraje 23. května.

Dürrenmatt se vrací na jeviště Městských divadel pražských
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Komedie Romulus Veliký patří k raným dílům Friedricha Dürrenmatta. Mistr absurdního divadla před nás staví antihrdinu, světapána, který se ke svým vladařským povinnostem chová velmi podivně a laxně. Místo, aby řešil ohrožení vlasti cizími vojsky, stará se o svůj chov slepic, a není tedy divu, že na něho doma číhá za každým závěsem nějaký ten vrah. Jsme svědky zániku říše, kterou spravuje šílenec, anebo se jedná o dobře promyšlenou státnickou hru? A pokud ano, jaký je její smysl a cíl? Jedna nečekaná situace střídá druhou až k šokujícímu odhalení. Přestože se příběh odehrává v době pádu Západořímské říše, postavy, situace a zápletky jsou ryze současné, velmi komické a velmi aktuální. Dürrenmatt historii používá záměrně pouze jako kulisu, na které staví paralelu k současnosti: „Realita člověka vždy doběhne a připraví mu naprosto nečekané překážky. Resumé je, že se těžko můžeme vyrovnávat s minulostí a konstruovat nějakou budoucnost, pokud se dobře neorientujeme v přítomnosti a pokud jí nemáme pod kontrolou. A na to většina lidí zapomíná,“ popisuje dramaturgyně Věra Mašková.

Friedrich Dürrenmatt začínal jako autor detektivek, k jejichž psaní se uchyloval z nouze do doby, než ho v padesátých letech proslavila Návštěva staré dámy po celém světě. Jeho praxe autora kriminálních příběhů mu nejen vynesla jeden z nejslavnějších německy psaných románů Soudce a jeho kat, ale pomohla mu i při konstruování důmyslných zápletek a nečekaných point jeho dramat. Podle Věry Maškové se klíčové Dürrenmattovy hry na jevištích Městských divadel pražských hrály už v 60. letech a jednalo se o poměrně slavné inscenace (např. Play Strindberg nebo Fyzikové). Romulus Veliký zde byl uveden také, a to v roce 1965. Tehdy ho ztvárnil Václav Voska a jeho ženu si zahrála Jaroslava Adamová. Divadlo ABC na tuto tradici navazuje. Německy píšící švýcarský autor patří dnes už k moderním klasikům. „Dürrenmatt si celý svůj život kladl otázku, jestli vůbec existuje možnost vymyslet a uskutečnit nějakou teorii, která by svět razantním způsobem mohla zlepšit. A byl vůči tomu skeptický. To je „červená nit“, která se vine celou jeho tvorbou,“ vysvětluje Věra Mašková.

Friedrich Dürrenmatt
Romulus Veliký, komedie antických rozměrů

Režie: Ondřej Zajíc
Dramaturgie: Věra Mašková
Scéna: Adam Pitra
Kostýmy: Dana Hávová

Hrají: Aleš Procházka, Martina Delišová, Nikol Kouklová, Zdeněk Dolanský, Viktor Dvořák, Petr Klimeš, Pavel Juřica, Lukáš Jurek, Jiří Klem / Jan Vlasák, Jaroslav Vlach, Zdeněk Vencl, Jiří Schwarz, Milan Kačmarčík, Tomáš Novotný.

Premiéra 23. 5. 2015 v Divadle ABC


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…