Důstojný hlas pro katedrálu sv. Víta – dejme jí nové varhany

23.11.2016 9:10

K úplnému dokončení stavby svatovítské katedrály schází po 672 letech zasadit už jen jeden pomyslný kámen. K dokončení díla otce vlasti Karla IV. chybí poslední, zato však nejdražší a nejtěžší kámen. Dejme katedrále varhany, které stejně jako největší zvon Zikmund dokáží důstojně doprovodit pro český národ zásadní a historické události.

Důstojný hlas pro katedrálu sv. Víta – dejme jí nové varhany
Foto: praguecityline.cz
Popisek: Katedrála sv. Víta

Generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková je spolu s dalšími osobnostmi z oblasti vědy, kultury či věcí veřejných členkou Společenství svatovítských varhan, jehož předsedou je kardinál Dominik Duka.

Na Wohlmuthově kruchtě se doposud nachází pouze nástroj provizorní, který v roce 1932 postavila kutnohorská firma Mölzer. Západní kruchta tak zeje prázdnotou a na své varhany stále ještě čeká.

Aby bylo možné dílo započaté ve 14. století dokončit, byl v roce 2014 zřízen Nadační fond Svatovítské varhany, jehož účelem je za pomoci velkých mecenášů, drobných dárců a vlastenců pořídit reprezentativní varhany pro svatovítskou katedrálu. Bližší informace k činnosti nadačního fondu a možnostem, jak projekt podpořit, lze získat na webových stránkách nadace.

O dostavění svatovítské katedrály a vystavění nových varhan usiluje celá řada uznávaných představitelů světa vědy, politiky, hospodářství, kultury a umění či profesních komor, z nichž lze jmenovat například předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše, generálního ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, ředitele Národního divadla Jana Buriana, ministra kultury Daniela Hermana, rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu, náčelníka Generálního štábu Josefa Bečváře nebo předsedkyni Konfederace politických vězňů Naděždu Kavalírovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…