Důstojný hlas pro katedrálu sv. Víta – dejme jí nové varhany

07.12.2016 9:11

Svatovítská katedrála je o krok blíže k novým varhanám. Do dnešního dne se, mimo jiné i díky úspěšnému benefičnímu koncertu České mše vánoční, který v Rudolfinu dirigoval Libor Pešek, podařilo vybrat 14 846 681 korun, což tvoří 16 procent potřebné částky.

Důstojný hlas pro katedrálu sv. Víta – dejme jí nové varhany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Katedrála svatého Víta, tradiční místo korunovací českých králů i jejich posledního odpočinku

Spolu s dalšími osobnostmi z oblasti vědy, kultury či věcí veřejných je členkou Společenství svatovítských varhan, jemuž předsedá kardinál Dominik Duka, i generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

K úplnému dokončení stavby svatovítské katedrály schází po 672 letech zasadit už jen jeden pomyslný kámen: dílo otce vlasti Karla IV. by měly završit dosud chybějící varhany, které se stejně jako zvon Zikmund postarají o důstojný doprovod zásadních a historických událostí. Na Wohlmuthově kruchtě svatovítské katedrály je doposud pouze nástroj provizorní, který v roce 1932 postavila kutnohorská firma Mölzer. Západní kruchta tak zeje prázdnotou a na své varhany stále ještě čeká.

Aby bylo možné dílo započaté ve 14. století dokončit, byl v roce 2014 zřízen nadační fond Svatovítské varhany, jehož účelem je za pomoci velkých mecenášů, drobných dárců a vlastenců pořídit reprezentativní varhany pro katedrálu.

Na stavbu nových varhan můžete přispět převodem finančního daru na běžný účet nadačního fondu Svatovítské varhany (2109930876/2700), nezapomeňte uvést své jméno, jedině tak můžete být zařazeni na seznam dárců. Přispět můžete i vhozením daru do pokladničky umístěné v katedrále, nebo adopcí konkrétní varhanní píšťaly, klávesy nebo části varhanního stroje.

Bližší informace k činnosti nadačního fondu a možnostem, jak projekt podpořit, lze získat na webových stránkách nadace.

O dostavění svatovítské katedrály a vystavění nových varhan usiluje řada uznávaných představitelů světa vědy, politiky, hospodářství, kultury a umění či profesních komor, například ministr kultury Daniel Herman, předseda Akademie věd Jiří Drahoš, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt, ředitel Národního divadla Jan Burian, náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář, předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…