Dvoustranné česko-čínské jednání mezi SÚJB a NNSA

31.05.2018 12:35

Ve dnech 25. a 26. 5. 2018 se v Praze uskutečnilo bilaterální jednání mezi dozorovými orgány ČR a ČLR, organizované na základě Memoranda o porozumění mezi SÚJB a NNSA o výměně technických informací a o spolupráci v oblasti jaderné bezpečnosti.

Dvoustranné česko-čínské jednání mezi SÚJB a NNSA
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

Čínská delegace vedená náměstkem ministra ochrany životního prostředí a předsedou NNSA panem Hua LIU se setkala s předsedkyni Danou DRÁBOVOU a dalšími odborníky SÚJB. V průběhu jednání si obě strany vyměnily základní informace o postavení a kompetencích svých dozorových orgánů s důrazem na bezpečnost provozu jaderných elektráren. Podstatná část diskuse byla orientovaná na projednání plánu spolupráce na období 2018-2019, která bude zaměřena na výměnu zkušeností v oblasti jaderné bezpečnosti, radiační ochrany, krizového řízení a na otázky legislativy.

Na závěr jednání podepsali předseda NNSA a předsedkyně SÚJB Program spolupráce 2018-2019 a dohodli se na dalším setkání v příštím roce.

Jednání, jež proběhlo v otevřené atmosféře, doprovázené živou diskusí, pokračovalo návštěvou ÚJV Řež, kde bylo čínské delegaci představeno experimentální zařízení THS-15 (Termo-Hydraulický Stand) pro zadržení taveniny v tlakové nádobě reaktoru v případě těžké havárie. Následující den bylo bilaterální setkání ukončeno exkurzí do jaderné elektrárny Temelín, kde byla čínská delegace mj. seznámená s přijatými postfukušimskými opatřeními na českých jaderných elektrárnách.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…