ERÚ: Loňská spotřeba plynu byla nejnižší od roku 1992

26.02.2024 13:21 | Tisková zpráva

Celková roční spotřeba zemního plynu se v loňském roce znovu snížila, meziročně o více než desetinu. Po dvou úsporných letech soustavného poklesu se tak v České republice loni spotřebovalo nejméně plynu za více než třicet let nazpět.

ERÚ: Loňská spotřeba plynu byla nejnižší od roku 1992
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

V době na počátku devadesátých let, se kterou může být loňská spotřeba poměřována, přitom docházelo teprve k rozšíření plynofikační sítě a plynárenská soustava přecházela z dřívějšího svítiplynu na současný zemní plyn. Celková spotřeba zemního plynu v České republice loni dosáhla 6,76 mld. m3 (73,7 TWh). V porovnání s předchozím rokem se jedná o meziroční pokles o 10,4 %. Ačkoliv za meziročním snížením spotřeby stojí také teplejší počasí (+1,4 °C), odběr plynu klesl i po přepočtu na podmínky dlouhodobého teplotního normálu, o 8,1 %.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49986 lidí

„V posledním loňském čtvrtletí byla spotřeba plynu vůbec nejnižší za celé desetiletí. Celoroční spotřeba pak klesla na hodnotu, která je nejnižší za dobu delší než tři dekády,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ, a dodává: „Především díky úsporným opatřením na straně zákazníků spotřeba plynu klesá soustavně již od třetího čtvrtletí roku 2021, tedy od chvíle, kdy se začala projevovat energetická krize.“ K meziročnímu poklesu spotřeby plynu došlo ve všech měsících loňského roku.

Meziroční propad spotřeby (v m3) je přitom patrný napříč všemi kategoriemi odběratelů: u velkoodběratelů (-9,6 %), středních odběratelů (-10,8 %), maloodběratelů (-10,3 %) i domácností (-11,6 %).

Podstatně se snížil také tok plynu přes tuzemskou plynárenskou soustavu. Dovoz do plynárenské soustavy loni činil 7,83 mld. m3 plynu, což znamená meziroční pokles téměř o tři čtvrtiny (-71,1 %). Vývoz se snížil ještě výrazněji, na 1,02 mld. m3 plynu, a meziročně klesl o 94,4 %.

Naprostá většina dodávek plynu, 92 procent, přitekla do České republiky přes hranice s Německem. Pouze 8 procent bylo dovezeno ze Slovenska, přičemž tyto dodávky se koncentrovaly především do posledního čtvrtletí, kdy Česká republika již měla naplněné zásobníky.

Veškeré uvedené údaje vyplývají ze čtvrtletních zpráv o provozu plynárenské soustavy, z nichž poslední zprávu za loňský rok (Zpráva o provozu plynárenské soustavy za 4. čtvrtletí 2023 ZDE) aktuálně zveřejnil ERÚ na svých webových stránkách. Čtvrtletní zprávy zohledňují předběžné údaje, které jsou v době vydání úřadu k dispozici. Celoroční zprávu o provozu plynárenské soustavy za rok 2023 (s konečnými souhrnnými údaji) vydá ERÚ v prvním pololetí tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…