ERÚ: Výroba elektřiny meziročně klesla o více než 6 %

10.12.2019 15:44

Energetický regulační úřad vydal čtvrtletní zprávy pro elektroenergetiku, plynárenství a teplárenství. Výroba elektřiny v porovnání se stejným obdobím loňského roku klesla, její spotřeba naopak rostla a zvýšila se také spotřeba plynu. Mírný meziroční nárůst provázel i výrobu tepla.

ERÚ: Výroba elektřiny meziročně klesla o více než 6 %
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Elektroenergetika

Podobně jako tomu bylo ve druhém letošním čtvrtletí, spotřeba elektřiny znovu rostla (+ 1,1 %) a dosáhla hodnoty 16,8 TWh. Nejvyšší nárůst byl patrný ve Středočeském kraji (+ 4,1 %), nejvyšší pokles byl naopak zaznamenaný v Jihomoravském kraji (- 3 %).

„Rychleji, než by odpovídalo celorepublikovému průměru, rostla spotřeba domácností. Domácnosti meziročně spotřebovaly o 1,3 procenta elektřiny více a spotřeba se u nich zvýšila ve všech krajích – nejvíce ve Středočeském, o 3,4 procenta, nejméně v Olomouckém, o 0,2 procenta," dodává ke statistice Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Výroba elektřiny ve třetím čtvrtletí dosáhla 19,2 TWh (brutto), což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 1,3 TWh méně (- 6,3 %). Nejvyšší meziroční pokles provázel výrobu v parních elektrárnách (- 1,6 TWh, tj. - 15,5 %), přečerpávací vodní elektrárny naopak svou produkci více než zdvojnásobily (+ 136 %).

Z vyhodnocení salda ve třetím čtvrtletí roku 2019 vyplývá, že nadále trvá převaha exportu elektřiny nad jejím importem, rozdíl se však meziročně snížil o 35 % (1,4 TWh).

Plynárenství

Celková čtvrtletní spotřeba zemního plynu v České republice dosáhla 1 247 mil. m3 (13 291 GWh), což odpovídá meziročnímu nárůstu skutečné spotřeby o 18,1 %.

Největší podíl tvořila spotřeba velkoodběratelů (73,7 %), z nejvýznamnějších odběratelů byl patrný především zvýšený provoz plynové elektrárny Počerady II. Domácnosti se na spotřebě plynu v uplynulém čtvrtletí podílely 9,6 %. K nárůstu spotřeby plynu došlo napříč všemi kraji republiky, a to přesto, že třetí čtvrtletí tohoto roku bylo teplotně nadprůměrné a průměrná teplota (17,3 °C) se pohybovala o 1,3 °C nad dlouhodobým teplotním normálem.

Teplárenství

Teplárny ve třetím čtvrtletí vyrobily 24 708,2 TJ tepla, o 1,6 % více v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Při výrobě se nadále uplatňuje nejvíce hnědé uhlí (35 %), následované biomasou (17 %) a zemním plynem (16 %). V krajském členění stojí v popředí Ústecký kraj, kde se vyrobí téměř čtvrtina tuzemského tepla (23 %), na druhém místě se nachází Moravskoslezský kraj (20 %) a na třetím Středočeský kraj (16 %).

Podíl kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET) na (netto) výrobě tepelné energie dosáhl ve sledovaném období 61 % (13 815,9 TJ). Také u KVET zůstává dominantním palivem hnědé uhlí (47 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…