ERÚ: Zákazníci společnosti Česká energie bez plynu nezůstanou

07.10.2016 18:30

Energetický regulační úřad (ERÚ) byl dne 6. října 2016 informován o pozastavení činnosti subjektu zúčtování Česká energie, a.s. Z hlediska nastavení trhu s plynem v České republice tato informace znamená, že společnost není nadále schopna dodávat plyn svým zákazníkům. Procesy stanovené ERÚ však zajistí, že spotřebitelé nemusí mít strach o dodávku plynu.

ERÚ: Zákazníci společnosti Česká energie bez plynu nezůstanou
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

„Ochranné mechanismy jsou na energetickém trhu nastaveny tak, že je zákazník maximálně chráněn. I když se dodavatel dostane do potíží, nedojde k přerušení dodávky, zákazník si jen musí vybrat dodavatele nového, a postaráno je o něj i v mezičase,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Dotčení spotřebitelé mohou provést okamžitou změnu dodavatele během následujících tří kalendářních dní, konkrétně od pátku 7. října 2016, 14:00 hodin do neděle 9. října 2016, 8:00 hodin, kdy změna dodavatele proběhne ve zrychleném režimu.

Zákazníci, kteří okamžitý přechod nestihnou nebo neprovedou, mohou až půl roku využívat dodávku plynu od dodavatele poslední instance, který je dán distribučním územím, v němž se odběrné místo zákazníka nachází. Pro distribuční území:

• západní, východní, střední a severní Čechy, severní a jižní Morava se jedná o společnost innogy Energie, s.r.o. (dříve RWE Energie, s.r.o.),
• jižní Čechy se jedná o společnost E.ON Energie, a.s.,
• hl. m. Praha se jedná o společnost Pražská plynárenská, a.s.

Zahájení dodávky, výši ceny a ostatní podmínky je dodavatel poslední instance povinen neprodleně oznámit dotčenému zákazníkovi i provozovateli distribuční soustavy. Jakmile si zákazník v půlroční lhůtě najde nového řádného dodavatele, proběhne standardní změna dodavatele, která trvá deset pracovních dní.

Pro úplnost dodáváme, že změna dodavatele je i v těchto případech zdarma. Zákazníci se navíc nemusejí obávat například pokuty za předčasnou výpověď smlouvy na dobu určitou u minulé společnosti apod.

Obecné informace ke změně dodavatele najdete v Informačním centru pro zákazníka na webu ERÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…