EU dá 476 milionů korun na silnice, integrované výjezdové centrum na letišti a projekty obcí

26.08.2014 13:07

Evropská unie přispěje na lepší silnice, nové letištní výjezdové centrum hasičů a záchranářů a odstranění 15 brownfieldů v Moravskoslezském kraji. Ve Frýdku-Místku navíc vyroste nové baseballové hřiště a v Karviné prohlédne okolí kina Centrum. Regionální rada Moravskoslezsko dnes schválila financování těchto projektů evropskou dotací 476 milionů korun.

EU dá 476 milionů korun na silnice, integrované výjezdové centrum na letišti a projekty obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Největší investicí z aktuálně schválených projektů je výstavba integrovaného výjezdového centra na ostravském letišti. Nové zázemí pro hasiče a záchranáře zvýší bezpečnost provozu nejen na letišti, ale i v okolních obcích. Dotace na projekt je 190 milionů korun. Dalších 163 milionů korun umožní modernizovat čtyři úseky silnic v kraji, mezi nimi například silnici z Rychvaldu do Orlové nebo Těšínskou ulici v Ostravě od Slívovy po Fryštátskou ulici,“ popsala největší projekty Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko.

Do regenerace bezmála 40 brownfieldů v Moravskoslezském kraji šlo od roku 2007 přes 200 milionů korun z EU. Nyní se promění dalších 15 nevyužívaných a chátrajících nemovitostí díky dotaci 82 milionů korun. Největším projektem je demolice objektů v areálu nemocnice v Bruntálu, podpořená dotací 17 milionů korun z EU.

Baseballové hřiště ve Frýdku-Místku si vyžádá dotaci 16,5 milionů korun. Na obnovu okolí kina centrum v Karviné půjde přes 23,5 milionů korun z EU. Oba projekty jsou součástí integrovaného plánu rozvoje zmíněných měst.  

„Podmínkou pro získání dotace je ukončení všech aktuálně podpořených projektů do konce roku 2015,“ napověděla Dostálová, kdy mají být stavby hotové. 
Regionální rada Moravskoslezsko v letech 2007-2013 zodpovídá za uplatnění přibližně 20 miliard korun z evropských fondů určených na rozvoj kraje. Podpořila přes 950 projektů dopravní infrastruktury, veřejných služeb, rozvoje měst a venkova, cestovního ruchu nebo regenerace brownfields. Za uskutečněné projekty a jejich části doposud proplatila příjemcům 13 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…