EUROGYM 2016 začal – tisíce sportovců již přijely

18.07.2016 17:33

Sportovní festival EUROGYM 2016 je již v plném proudu – i když opravdové slavnostní zahájení proběhne až 19. července odpoledne v rámci Opening Ceremony. Univerzitní koleje a také školy se však již od neděle postupně plní několika tisíci účastníků akce.

EUROGYM 2016 začal – tisíce sportovců již přijely
Foto: František Dostál
Popisek: EUROGYM 2016 - logo

EUROGYM není setkání vrcholových sportovců, ale mladých lidí, pro které je sport, zvláště pak gymnastika, tanec a podobné aktivity, nedílnou součástí jejich životů. Uskutečňuje se jednou za dva roky a letos probíhá již desátý ročník, poprvé však v zemích bývalého východního bloku. Mottem letošního setkání je „GET UP AND MOVE“, což by se dalo do češtiny volně přeložit jako „Vstaň a hýbej se“.

Přijede 2954 gymnastů, 420 trenérů, 177 členů vedení jednotlivých delegací. To je celkem 3551 přímých účastníků. K tomu ještě několik stovek organizátorů, dobrovolníků a činovníků různých sportovních svazů. Spolu s rodinnými příslušníky, kteří doprovodí řadu mladých sportovců, odhadují organizátoři celkový počet návštěvníků města na téměř pět tisíc.

Kromě České republiky dorazí nakonec účastníci z dalších 18 zemí – největší delegaci vysílá Portugalsko (807 účastníků), následuje Belgie (496), Norsko (322) a Francie (313). Další pořadí: Itálie (204), Dánsko (200), Británie (189), Švédsko (174), Řecko (168), Švýcarsko (151), Island (114), Česká republika (103), Německo (59), Finsko (59), Slovensko (46), Lucembursko (39), Maďarsko (36) a Rusko (33).

EUROGYM 2016 proběhne především v Českých Budějovicích. Zde budou během akce postavena na frekventovaných místech města (na náměstí Přemysla Otakara II., na Lannově třídě, na Mariánském náměstí a také na Sokolském ostrově) čtyři pódia, na kterých každé odpoledne od středy do pátku (20. až 22. 7. vždy od 14:00 do cca 18:00) proběhnou vystoupení jednotlivých skupin účastníků. Půjde především o gymnastické, taneční či akrobatické pódiové skladby. Tato vystoupení jsou plně přístupná veřejnosti. „Samozřejmě srdečně zveme všechny obyvatele města i jeho návštěvníky, aby s námi strávili zajímavá odpoledne. Řada vystoupení má vysokou sportovní i estetickou úroveň a každopádně jsou autentická a zajímavá,“ vzkazuje případným divákům předseda Organizačního výboru EUROGYM 2016 Roman Slavík.

Opravdovým startem EUROGYM 2016 bude 19. července odpoledne průvod městem z náměstí Přemysla Otakara II. do Budvar Arény. V samotné hale se pak uskuteční Opening Ceremony a poté pro účastníky i taneční párty. Tu má na starosti populární moderátor Hitrádia Faktor Milan Džuba. Ještě předtím ale k účastníkům promluví mimo jiné ministryně školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Kateřina Valachová, hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda. Za organizátory vystoupí prezident Evropské gymnastické federace (UEG) pan Georges Guelzec z Francie a předseda Organizačního výboru EUROGYM 2016 Roman Slavík. Během Opening Ceremony uctí účastníci minutou ticha památku obětí teroristického útoku v Nice.

V pátek večer v Budvar Aréně proběhne GALA – přehlídka nejlepších skladeb, které jednotlivé delegace přivezou na EUROGYM 2016. A na stejném místě se také v sobotu večer účastníci rozloučí během Closing Ceremony. Na všechny tři hlavní akce je možné si zakoupit vstupenky. Ty budou v prodeji v pokladnách Budvar Arény a v pavilonu Z na Výstavišti.

Každé dopoledne od středy do soboty (20. až 23. července) proběhnou na téměř šedesáti místech v Českých Budějovicích, Hluboké nad Vltavou a také v Doubí u Třeboně workshopy, během kterých si účastníci vyzkouší různé sporty a rozšíří si znalosti a dovednosti. Pro trenéry a vedoucí výprav jsou připravena instruktorská fóra.

EUROGYM je financován především z účastnických poplatků. „Příspěvky samotných účastníků tvoří skoro devadesát procent rozpočtu akce,“ prohlásil k tomu předseda Organizačního výboru Roman Slavík. Za další významnou podporu včetně finanční Organizační výbor děkuje Městu České Budějovice, Jihočeskému kraji a Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a dalším institucím, bez jejichž pomoci by nebylo možné tak velkou akci uspořádat.

„Jsme rádi, že volba padla právě na České Budějovice a jižní Čechy, kde naše akce získala opravdu výraznou podporu všech lidí, se kterými jsme jednali,“ uvedl předseda Technické komise Gymnastiky pro všechny Evropské gymnastické federace pan Alberto Claudino Loureira Nunes z Portugalska.

Několik zajímavostí o EUROGYM

EUROGYM bude doplněn i o různé doprovodné akce. Jednou z nich je HELP FOR FRIENDS, kdy část výtěžku z prodeje upomínkových předmětů a zároveň i dary od účastníků EUROGYM 2016 putují na zvláštní konto. Tyto peníze budou rozděleny mezi Dětský domov Žíchovec, mladého sportovce Tomáše Jelínka, který je kvůli rozštěpu páteře na invalidním vozíku, a naději českého rychlobruslení Jakuba Kopřivu, pro jehož rodinu je nemožné financovat pouze z vlastních zdrojů potřebný trénink a vybavení. Upomínkové předměty lze koupit u stánku v pavilonu Z na Výstavišti. „EUROGYM není jenom sportovní akce, má velký přesah v tom, že se zde potkávají mladí lidé, kteří jsou dynamičtí, vnímaví, akční. V tomto smyslu se zde potkává budoucnost Evropy a my bychom byli rádi, aby součástí jejich setkání byla i pomoc těm, kteří musí překonávat zcela jiné a daleko těžší překážky,“ říká k projektu HELP FOR FRIENDS Roman Slavík.

České Budějovice budou během EUROGYM velmi ženské město – co se gymnastů, trenérů a vedení delegací týká, dorazí 3061 žen a děvčat a 490 pánů a chlapců. Nejstarším členem oficiálních delegací je dvaasedmdesátiletá vedoucí jedné z finských skupin. Na opačném konci je „nával“ a registrována je řada velmi mladých gymnastek. Avšak EUROGYM je především pro cvičící účastníky od 12 do 18 let věku – těch musí být v každé skupině alespoň 80 procent, pouze část pak může být mezi 10 a 12 roky nebo mezi 18 a 20 roky. S některými výpravami ale dorazí i rodinní příslušníci sportovců a to včetně mnohdy i podstatně mladších sourozenců.

Typickým účastníkem EUROGYM 2016 je děvče z Portugalska, Belgie nebo některé skandinávské země ve věku mezi 14 a 15 roky. Není to vrcholová sportovkyně, ale pohybuje se pro zábavu a vlastní potěšení. Jí běžnou stravu a není vegetariánka (tento způsob stravy si vybralo pouze 72 účastníků EUROGYM 2016). A jmenuje se Marie či Maria. Těch organizátoři napočítali 116. Pouze o několik méně je Aniček v různých jazykových modifikacích – Anna, Ana, Annie a podobně.

Účastníci měli na výběr mezi ubytováním ve školních třídách na matracích a ve spacácích nebo na vysokoškolských kolejích na postelích. Výběr jednotlivých národů je zajímavý – především jednoznačně převládla chuť bydlet pohromadě ve školách. I když v řadě případů je zázemí podstatně horší než na kolejích. A platí to zvláště o národech bohatých. Například skupiny z Lucemburska, které má nejvyšší životní úroveň z celé Evropy, si vybraly společné bydlení ve školních třídách, stejně tak Norové, Islanďané, Dánové, Finové či Belgičané. K nim se přidali i skoro všichni Portugalci, Češi a Estonci. Francouzi se v této zásadní otázce rozštěpili napůl a podobně i Švédové. Zato Britové, Němci, Švýcaři, Rusové, Maďaři a Slováci hlasovali pro postele. „Nakonec jsme ale stejně museli z organizačních důvodů řadu skupin, které chtěly do škol, ubytovat na vysokoškolských kolejích,“ poznamenal k tomu s úsměvem Roman Slavík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…