Eko-kom: Ocenění za třídění odpadu převzaly obce Moravskoslezského kraje

25.05.2017 15:26

Dnes byli v Červeném zámku v Hradci nad Moravicí oceněni zástupci nejlepších měst a obcí Moravskoslezského kraje v třídění odpadů za rok 2016. Ve 13. ročníku tradiční soutěže s názvem O KERAMICKOU POPELNICI byly vyhodnoceny celkem tři kategorie podle velikosti obcí a měst.

Eko-kom: Ocenění za třídění odpadu převzaly obce Moravskoslezského kraje
Foto: red
Popisek: EKO-KOM

V kategorii nejmenších obcí do 2 500 obyvatel jsou v třídění plastů, papíru, skla a nápojového kartonu nejlepší občané Nové Pláně, zatímco kategorii obcí mezi 2 500 – 15 000 obyvateli ovládli v Kozlovicích. Obyvatelé města Třince obhájili svou první pozici v kategorii měst nad 15 000 obyvatel.

Skokanem roku v množství vytříděného odpadu se stala obec Těrlicko, která zaznamenala největší zlepšení oproti předešlému ročníku soutěže, když se posunula ze 43. příčky v roce 2015 na krásné 11. místo za rok 2016!

Do soutěže, kterou každoročně pořádá Moravskoslezský kraj ve spolupráci s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s., bylo zapojeno všech 300 obcí a měst Moravskoslezského kraje. V samotné soutěži se hodnotila vykazovaná data v systému EKO-KOM. Šlo především o množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Hodnocena byla navíc i hustota sběrné sítě nebo sběr kovových odpadů.

„Moravskoslezský kraj vynakládá na podporu třídění ročně statisícové částky. Co se týče celorepublikového srovnání, těší mne, že si kraj celkově udržel 7. místo v pomyslném srovnání všech krajů a opět jsme překročili průměr ČR v množství vytříděného odpadu na obyvatele za rok. Jak vyplývá ze statistik společnosti EKO-KOM, a.s., na jednoho obyvatele našeho kraje připadlo za rok 2016 přesně 20,9 kg vytříděného papíru, 13 kg plastu, 11,4 kg skla a 0,2 kg nápojových kartonů. V součtu je to tedy 45,5 kg vytříděného odpadu na občana kraje, což znamená nárůst o celé 3 kg oproti roku 2015“, uvedla Jarmila Uvírová, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje.

Výsledky soutěže O keramickou popelnici:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…