Evropské spotřebitelské centrum: Klienti Ryanair mohou mít právo i na kompenzaci ve výši 250 eur

21.09.2017 8:45

Irská letecká společnost Ryanair oznámila, že pro nejbližší dny ruší několik spojů mezi českými letišti a zahraničními destinacemi. Většina lidí má být přepravena jinými lety této společnosti, ale cestující mají také právo na odstoupení od smlouvy a vrácení peněz, v některých případech i na náhradu škody ve výši 250 až 600 eur.

Evropské spotřebitelské centrum: Klienti Ryanair mohou mít právo i na kompenzaci ve výši 250 eur
Foto: Evropské spotřebitelské centrum
Popisek: Evropské spotřebitelské centrum

„Ryanair oznámil zrušení spojů z Brna ve čtvrtek 21. 9., v neděli 24. 9. a z Prahy v úterý 26. 9. Svým klientům tedy zrušení oznámil v kratší lhůtě než 14 dní před plánovaným odletem, a tak pokud jim nenabídne náhradní let za srovnatelných podmínek, kterým by je dopravil do cílové destinace nejpozději dvě hodiny po plánovaném čase příletu, cestující mají u destinace Londýn právo na paušalizovanou náhradu škody ve výši 250 eur,“ říká Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra ČR. V případě letů na větší vzdálenosti může kompenzace činit 400 nebo 600 eur.

Dopravce je současně povinen zajistit bezplatnou péči, tedy občerstvení a v případě potřeby i ubytování po dobu nezbytně nutnou při čekání na náhradní let. Ten se má dle evropského nařízení 261/2004 uskutečnit při nejbližší možné příležitosti.

„Lidé mají také právo se rozhodnout, že náhradním spojem nepoletí a odstoupí od smlouvy. V takovém případě dostanou své peníze zpět a dopravce jim neposkytuje žádnou péči,“ upřesňuje Ondřej Tichota a dodává, že právo na paušální náhradu škody nemají cestující v případě, že byli o zrušení letu informováni déle než 14 dní před plánovaným odletem.

Více o právech cestujících na www.evropskyspotrebitel.cz/letecka-doprava.

Evropské spotřebitelské centrum pomáhá spotřebitelům řešit spory s podnikateli z jiných zemí Evropské unie, Norska a Islandu. Je členem sítě 30 Evropských spotřebitelských center. Jeho činnosti financují Evropská komise a Česká obchodní inspekce, při níž působí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…