Exact Systems: V České republice klesá počet vadných autodílů

02.04.2014 16:16

8% autodílů vyrobených v České republice v roce 2013 bylo vadných a nebylo je možné použít při výrobě automobilů. To je méně než v předešlém roce a přesně na úrovni evropského průměru - vyplývá z interních údajů firmy Exact Systems, která kontroluje kvalitu autodílů. Představitelé společnosti zdůrazňují, že se průměrné auto skládá ze zhruba 8 tisíc součástek a vadnost třeba jen jedné z nich může způsobit vážnou poruchu automobilu, která se může pro majitele vozu ukázat nebezpečná a nákladná.

Exact Systems: V České republice klesá počet vadných autodílů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

Poruchovost autodílů v minulých dvanácti měsících byla v České republice 8%, což je o 2 procentní body méně než v roce 2012. Máme velkou radost, že naše kontrola prokázala klesající počet závadných dílů. Dobrou zprávou je zároveň také neustále rostoucí kvalita vyráběných a používaných součástek. Důkazem pro takové tvrzení jsou výsledky našich kontrol: v roce 2013 jsme v České republice prověřili téměř 20 mil. komponentů a součástek. To je skoro třikrát více než v minulém roce – říká Radovan Meles, ředitel pro rozvoj prodeje v Exact Systems.

Poruchovost součástek v Česku – mezi Ruskem a Německem

Exact Systems prověřil běhěm roku 2013 v celé Evropě takřka 500 mil. komponent (+40% r/r), z čehož až 8% nesplnilo bezpečnostní standardy. Když se blíže podíváme na statistiku poruchovosti dílů v jednotlivých zemích, můžeme si všimnout velmi výrazných rozdílů. Zatímco v Rusku  nebylo až 39% zkoumaných prvků vhodných pro montáž do automobilu, na opačném konci žebříčku se umístil slovenský a německý trh, na kterém podíl poruchových autodílů představuje jen 3% respektive 6% – zdůrazňuje Paweł Gos, jednatel Exact Systems.

Důvodem pro takto důkladnou kontrolu kvality polovýrobků montovaných do aut je pro automobilové koncerny mimo jiné možná ztráta důvěry zákazníků a údaje o každoročním svolávání do servisů několika desítek tisíc vozidel. Výrobci automobilů chtějí uvádět na trh vozy, které budou na vyšší technologické úrovni, bezpečnější a zárověň levnější než předchozí modely. Proto tlačí na subdodavatele, aby snižovali náklady a ti následně zvyšují produktivitu nebo hledají úspory při výrobě autodílů. To se bohužel odráží na kvalitě a polští subdodavatelé musí dělat vše proto, aby i přes tlak ze strany výrobců udrželi kvalitu na co nejvyšší úrovni – dodává Radovan Meles.

Opel Meriva je nejméně poruchový

Jelikož se zatím žádnému koncernu nepodařilo vyrobit 100% bezporuchový automobil, měli by se zákazníci při nákupu vozu řídit ukazatelem spolehlivosti jednotlivých modelů – radí Meles. Na otázku, která auta jsou nejspolehlivější, nalezneme odpověď ve statistice zpracované německým Technickým kontrolním sdružením (TÜV)1.Ze zprávy TÜV2014 vyplývá, že mezi 2-3 letými modely je nejspolehlivější Opel Meriva. Další příčky obsadily Mazda 2 a Toyota iQ. V případě starších vozů zvítězila Toyota Prius. Žebříček byl zpracován na základě výsledků pravidelných prohlídek na stanicích technické kontroly. Umístění jednotlivých modelů ovlivnil počet zjištěných závad a poruch, které mohly ohrozit řidiče nebo jiné účastníky provozu. 

Firma Exact Systems s.r.o. vznikla v roce 2004 a v současnosti je významným hráčem v oblasti kontroly kvality spočívající ve výběru, opravě a třídění dílů, součástek a hotových výrobků pro společnosti z branže automotive. Našich služeb využívají především dodavatelé a subdodavatelé pro automobilový průmysl nebo výrobci vozidel.  Mezi další zákazníky patří také závody zaměřující se na velkosériovou výrobu elektroniky, bílé techniky nebo kosmetiky. V současné době má Exact Systems zastoupení v Česku, Polsku, Německu, Slovensku, Turecku, Rumunsku. Rusku a Velké Británii. 

Společnost klade velký důraz na kvalitu poskytovaných služeb i na důvěryhodnost a stabilitu při spolupráci s obchodními partnery. Díky spolupráci s Exact Systems můžete dosáhnout nejvyšších standardů kvality a vylepšit organizaci výrobních procesů.

Více informací o firmě získáte na adrese: www.exactsystems.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…