Experti kritizují vládu za chybějící zákon o bezpečnostních službách

09.07.2012 9:10

Bezpečnostní experti z řad bývalých policejních důstojníků se pustili do ostré kritiky současné vlády.

Experti kritizují vládu za chybějící zákon o bezpečnostních službách
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Podle nich je současná situace v oblasti bezpečnostních agentur dále neúnosná, což ukazují i nedávné kauzy například „šmírování“ politiků, pronesení bomby na pražské ruzyňské letiště serverem Aktuálně.cz nebo kauzy nelegálních odposlechů.

„Pokud nebudeme mít nový zákon, mohou zcela běžně pracovat zločinci a recidivisté v bezpečnostních agenturách a potencionálně tak ohrožovat životy tisíců lidí. Oblast bezpečnosti patří ve světě k naprosto zásadním a velice hlídaným oborům podnikání. V Česku tomu je naopak,“ kritizuje chybějící zákon o bezpečnostních agenturách bývalý vysoce postavený policista Jiří Pudich ze společnosti Premium Systems z Ostravy. Podle Pudicha je návrh zákona o bezpečnostních agenturách stále na začátku legislativní procesu a výsledek je zatím nejasný.

„Vytvoření řádných zákonných mantinelů pro činnosti bezpečnostních agentur bude krokem vpřed v tak citlivé oblasti, jakou je bezpečnost lidí. Zásadně nerozumíme, proč se pořád v této oblasti hazarduje a podléhá lobbingu různých agentur,“ zdůraznil Pudich, který se v oblasti bezpečnosti a ochrany osob pohybuje přes patnáct let.

Agentury by se měly přestat vymlouvat

Podle expertů je pochopitelné, že na výkon například běžné strážní činnosti není možné přijímat kvalifikované pracovníky s dlouholetými zkušenostmi z bezpečnostní oblasti. Nicméně není možné, aby byl člověk k bezpečnostní službě přijat například bez opisu z rejstříku trestů či hlídal letiště bez bezpečností prověrky.

„Pracovníci bezpečnostních služeb mají mnohdy podobnou náplň práce jako policisté a slouží se zbraněmi. Proto by měli projít i psychotesty,“ vysvětluje expert Pudich. Ten dodává, že pokud na bezpečnostní agentury nebude tlačit stát skrze legislativní změny, nemají sami žádnou motivaci k tomu, aby dosavadní praxi změnily.

Tomáš Zdechovský

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

19:15 ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla…