FAEI.cz: Ke krachu cestovky RS Tour nemuselo dojít, nebýt šlendriánu úřadů

23.08.2018 11:25

Klienti cestovní kanceláře RS Tour, která před dvěma týdny zkrachovala, se zklamání z neuskutečněných zájezdů vůbec nemuseli dočkat.

FAEI.cz: Ke krachu cestovky RS Tour nemuselo dojít, nebýt šlendriánu úřadů
Foto: faei.cz
Popisek: Finanční a ekonomický institut - logo

Státní aparát měl totiž dostatek indicií, že s podnikáním majitele a jednatele cestovky Romana Šimka není něco v pořádku. Úředníci mohli zasáhnout, jenže to neudělali, upozornil ve své obsáhlé analýze portál FAEI.cz.

Když uprostřed letní turistické sezóny v roce 2011 zkrachovala cestovka I. Parkam Holidays, která se orientovala na Bulharsko, v médiích rezonovalo také Šimkovo jméno, protože byl spolumajitelem této cestovní kanceláře, která zkazila dovolenou několika stovkám lidí. Nebyl už ale jejím jednatelem, druzí dva spolumajitelé se jej totiž zbavili už koncem roku 2010. Šimek si tehdy založil novou cestovku pod názvem RS Tour. A s ní pak dál podnikal v cestovním ruchu, i když v prvních měsících její existence prodával zájezdy do Bulharska bez koncese a také bez zákonného pojištění, napsal FAEI.cz.

V rozporu se zákonem ale nová Šimkova cestovka jednala i v tom, že od začátku své činnosti ani jednou (!) nedodala do obchodního rejstříku informace o svém hospodaření. Klienti tak neměli šanci zjistit, v jaké byla firma „kondici“ v předchozích letech: Zda funguje normálně, jestli je v zisku anebo naopak zatížena úvěry a půjčkami.

Tyto údaje velmi pravděpodobně vyjdou najevo až u insolvenčního soudu, k němuž by podle zákona měla každá obchodní společnost, která vyhlásí krach, sama podat návrh v případě, že je předlužená a není schopna dostát svým závazkům. Do včerejška však v insolvenčním rejstříku nebyl záznam o tom, že na sebe cestovka RS Tour podala insolvenční návrh.

Roman Šimek na související dotaz redakce FAEI.cz neodpověděl a mrtvého brouka dělá i pojišťovna Slavia, která RS Tour na letošek poskytla zákonné pojištění proti úpadku ve výši 3,9 milionu korun. V předchozích letech pojišťovna umožňovala cestovce pojistit se jen na část roku, což o perfektním stavu firmy určitě nesvědčí.

Celou analýzu si můžete přečíst v plném znění na portálu Finanční a ekonomické informace. Dozvíte se mimo jiné, jak dopadly kontroly živnostenského odboru pro Prahu 1 a jak přesné informace o zákonném pojištění RS Tour mělo v roce 2013 ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které dohlíží na oblast cestovního ruchu, a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), jejímž je - podle vyjádření této profesní organizace - Šimkova cestovní kancelář bezproblémovým členem od srpna 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…