FN Brno: Zájem o preventivní vyšetření znamének byl rekordní, čtyřem klientům byl diagnostikován melanom

24.04.2018 11:35

V rámci Evropského dne melanomu 23. dubna 2018 navštívil Dermatovenerologické oddělení FN Brno rekordní počet zájemců o preventivní vyšetření znamének.

FN Brno: Zájem o preventivní vyšetření znamének byl rekordní, čtyřem klientům byl diagnostikován melanom
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Zatímco v minulých letech se v tento den nechalo vyšetřit průměrně 60 lidí, letos jejich počet stoupl na více než dvojnásobek, celkově lékaři vyšetřili 131 zájemců. Z tohoto počtu bylo diagnostikováno lentigo v 28 případech, dysplastické névy v 32 případech, aktinické keratózy v 6 případech, melanom ve 4 případech, bazaliom ve 2 případech, spinaliom nebyl zaznamenán. U klientů bude dále následovat histologické vyšetření patologických lézí.

Maligní melanom je v České republice každoročně diagnostikován u cca 2 500 lidí, 400 lidí na něj zemře. Vyšetření u dermatologa přitom hraje podstatnou roli v prevenci nádoru i při léčbě. Tuto rakovinu kůže lze totiž zpočátku vyléčit pouhým chirurgickým odstraněním. Incidence maligního melanomu v naší populaci vzrůstá, stejně tak i počty preventivně odstraněných rizikových znamének na Dermatovenerologickém oddělení Fakultní nemocnice Brno.

Zatímco v roce 2015 jich bylo pouze 500, v letech 2016 a 2017 jejich počet vzrostl na přibližně 900 ročně. Právě včasný záchyt melanomu je pro úspěšnou léčbu klíčový, v pozdějších stádiích choroby již nádor tvoří metastázy a je špatně terapeuticky ovlivnitelný. Dermatologové doporučují absolvovat preventivní prohlídku v intervalu jednoho až dvou let (dle fototypu), pozornost je třeba věnovat především nově vzniklým mateřským znaménkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…