Film Nedotčený ráj: Rusko zavítal do Prahy

19.11.2018 19:15

Ve velmi odlehlých oblastech sice nemůžeme vidět přímé stopy lidstva, ale jeho vliv je zde i přesto patrný: rostoucí emise skleníkových plynů přispívají ke globálnímu oteplování. Co to znamená pro ekosystémy citlivé na změny klimatu, ukazuje film Nedotčený ráj: Rusko, který byl promítán 9. listopadu v Praze.

Film Nedotčený ráj: Rusko zavítal do Prahy
Foto: Rosatom
Popisek: Medvědí rodinka u Kurilského jezera na jihu poloostrova Kamčatka

Promítání proběhlo 9. listopadu v kině Cinema City Slovanský dům v Praze v rámci filmového festivalu Nový ruský film. Jeho program tvořily akční filmy, komedie a válečná dramata, ale i filmy zaměřené na společenská témata a na ochranu přírody. Před promítáním filmu Nedotčený ráj vystoupil Zdeněk Šíma, jednatel společnosti Rosatom Central Europe. Tato společnost je dceřinou firmou Rosatomu, který na výrobě filmu spolupracoval s National Geographic.

Film popisuje ekosystémy, které jsou velmi citlivé na důsledky změny klimatu. Pilotní snímek série celovečerních dokumentů je zaměřen na obyvatele pohoří Altaj, poloostrova Kamčatka a Arktidy, kteří žijí pouze v určitých oblastech a globální oteplování jim ztěžuje hledání potravy nebo vody. Tyto křehké ráje film uchovává na obrazovkách diváků před tím, než je nejspíše nevratně poškodí změna klimatu a lidstvo přijde o toto přírodní bohatství.

Rosatom tímto filmem chce přitáhnout pozornost veřejnosti ke krizi, kterou přinese globální oteplování, a předvést zhoubný dopad, který přináší emise CO2 vypouštěné fosilními zdroji energie provozovanými na naší planetě. Aby lidstvo uspělo ve zmenšování své uhlíkové stopy v energetice, musí přejít od fosilních zdrojů k čistým a nízkouhlíkovým. Rosatom k tomu přispívá jako dodavatel bezemisních jaderných elektráren a své portfolio rozšiřuje také o výstavbu větrných elektráren v Rusku.

Pokud lidstvo neuspěje ve zmenšování své uhlíkové stopy, hrozí vymizení nejen ekosystémů popisovaných pilotním dílem, ale i dalším, které budou zachyceny v dalších dílech dokumentární série, ať už jde o medvědy, lišky, ptáky, stromy nebo květiny.

Premiéra filmu Nedotčený ráj: Rusko v českých kinech proběhla 9. listopadu dopoledne, dále jej shlédli diváci na velvyslanectví Ruské federace v České republice, studenti na Přírodovědecké fakultě v Olomouci a žáci filmové školy Creative Hill College ve Zlíně v rámci výuky na téma ekologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

13:04 Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

Jihomoravský kraj, skrze svou zřizovanou organizaci VIM, vyhlásil sběr nominací do školských rad od …