Finanční analytický úřad: Moneyval zveřenil hodnotící zprávu České republiky

12.02.2019 18:23

Dne 11. února 2019 zveřejnil Výbor expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu Rady Evropy, známý pod názvem „Moneyval“, hodnotící zprávu České republiky. Tato zpráva reflektuje implementaci 40 doporučení Finančního akčního výboru z roku 2012 do české legislativy a praxe. Vlastní zpráva se soustředí jak na zhodnocení preventivních opatření aplikovaných na úrovni soukromého sektoru, tak na postupy státních orgánů.

Finanční analytický úřad: Moneyval zveřenil hodnotící zprávu České republiky
Foto: financnianalytickyurad.cz
Popisek: Finanční analytický úřad

V jednotlivých částech zprávy je zhodnoceno fungování finančního zpravodajství, šetření a stíhání praní špinavých peněz, soudní praxe, mechanismy konfiskace majetku, dohledové pravomoci a postupy a spolupráce na národní i mezinárodní úrovni.

Praní špinavých peněz není jediným tématem, na které se hodnocení soustředí. Součástí zprávy jsou rovněž pasáže o nástrojích boje proti financování terorismu, implementaci mezinárodních sankcí.

Výsledky hodnocení vyzdvihují především pozitivní legislativní vývoj nástrojů pro zajišťování a odčerpávání majetku, které se již aplikují v praxi, včasnou a kvalitní spolupráci se zahraničními partnery a adekvátní přístup ke koordinaci a spolupráci v otázkách boje proti financování terorismu, úměrný riziku, kterému je země vystavena.

Naopak v oblasti přístupu českých orgánů k šetření tohoto typu trestné činnosti by dle názoru hodnotitelů byla na místě větší proaktivita. Stejně tak je třeba zefektivnit i dohled nad soukromým sektorem, a to především prostřednictvím ukládání odrazujících pokut a posílení lidských zdrojů dohledových orgánů.

Česká republika bude v následujících měsících implementovat doporučení definovaná zprávou a v polovině roku 2020 podá výboru Moneyval zprávu o pokroku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…