Geriatrické centrum Pardubické nemocnice obhájilo akreditaci pro vzdělávání lékařů

21.07.2016 21:32

Pardubická nemocnice může nadále postgraduálně v plném rozsahu vzdělávat lékaře zařazené do specializace geriatrie. Na základě rozhodnutí akreditační komise Ministerstva zdravotnictví ČR obhájila akreditaci pro tento obor a jako jedna ze dvou nefakultních nemocnic je zařazena do skupiny pro II. typ, tedy nejvyšší stupeň vzdělávání.

Geriatrické centrum Pardubické nemocnice obhájilo akreditaci pro vzdělávání lékařů
Foto: archiv
Popisek: Pardubická krajská nemocnice

„Úspěšnou obhajobu akreditace považuji za výraz kvality poskytovatele zdravotní péče a pochopitelně je to i ocenění kvality našeho Geriatrického centra,“ pronesla ředitelka Pardubické nemocnice Ivana Urešová. „Je to velký úspěch i určitá prestiž. Vždyť akreditaci pro postgraduální vzdělávání lékařů nejvyššího typu v oboru geriatrie nemají všechny fakultní nemocnice. Naopak z bývalých krajských nemocnic ji získaly jen Pardubice a Zlín. Musíme na to být pyšní,“ dodal Vladimír Ninger, náměstek generálního ředitele Nemocnice Pardubického kraje pro zdravotní péči.

Geriatrické centrum získalo akreditaci jako jedno z prvních v České republice. Nastavený standard kvality poskytované zdravotní péče si neustále drží a nyní po pěti letech znovu uspělo u akreditační komise, když splnilo veškeré požadované podmínky v personálním i přístrojovém vybavení, provozu oddělení a ambulance a vědeckovýzkumné činnosti.

„Pokud chcete získat akreditaci, musíte mít určité výsledky v práci i odbornou kvalitu. Naše pracoviště vše splňuje jak po stránce odborné, tak i pedagogické. Navíc máme za sebou i další oddělení a celý komplement nemocnice, což nám také hodně pomáhá,“ uvedl primář Bureš.

Úspěšná obhajoba akreditace pro postgraduální vzdělávání přináší Geriatrickému centru kromě prestiže i cennou pracovní sílu, protože lékaři na toto pracoviště přicházejí na povinnou tříměsíční praxi.

„Je to pro nás výhoda,“ souhlasil primář Bureš a dodal: „Jsou to pro nás další ruce, což se vždy hodí. Navíc tito lékaři k nám mohou přinést zkušenosti z jiných pracovišť a naopak se zase řadu věcí dozvědí u nás, protože leccos děláme jinak než jinde v republice. Taková praxe je oboustranně výhodná.“

Nejvíce z ní však profituje samotný obor. Vzhledem ke stárnutí populace je geriatrie stále potřebnější medicínskou disciplínou a zdravotníkům s touto specializací narůstá počet nemocných, kteří potřebují její pomoc a péči.

„Neustále přibývá těžkých, polymorbidních pacientů. Právě pro ně tady jsme. Geriatrie není o starých lidech, kteří jsou zdravotně v pořádku. Naši péči potřebují především ti, kteří trpí více těžkými chorobami,“ řekl primář Bureš a dodal: „K nám jdou lidé, kteří nejsou se svými chorobami vyhranění. Mají několik nemocí, které v souhrnu způsobí, že pacient je neschopný. Přitom s každým dílčím zdravotním problémem u něho není důvod k hospitalizaci na některém jiném oddělení. To je náš typický pacient. Když se u nás vše včas podchytí a člověk má v sobě sílu, zdravotně se zvedne nahoru a odejde. V tom je síla geriatrie.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…