Matoušková (STAN): V Pardubické nemocnici vyšetří více vzorků

04.11.2023 14:59

Oddělení klinické biochemie a diagnostiky Pardubické nemocnice má nový automatický a robotický systém, který navýší kapacitu vyšetřovaných vzorků a zrychlí analýzu.

Matoušková (STAN): V Pardubické nemocnici vyšetří více vzorků
Foto: STAN
Popisek: Ing. Michaela Matoušková, MPA, členka předsednictva STAN

S novým zařízením se přímo v nemocnici seznámila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

Jedná se o laboratorní roboty, respektive kompletní systém několika na sebe navazujících přístrojů. Ty dokáží velmi rychle zpracovat a připravit testované vzorky. Tato sestava přístrojů umožní podstatně snížit manuální kroky při zpracování vzorků a při správně nastavené logistice procesů navýšit kapacitu laboratoře.

Právě úspora času je jednou z hlavních výhod nových přístrojů. Řadu úkonů, kterou museli pracovníci laboratoří při vyšetřování vzorků dělat doposud ručně nebo na poloautomatických přístrojích, převezme automat. Nové přístroje přinesou benefit nejen v podobě navýšení kapacity testování, ale také pomohou vytíženým pracovníkům laboratoří ušetřit čas a mnoho ruční práce. Samozřejmostí je dvoustupňová kontrola.

„Nyní přístroj diagnostikuje okolo 500 vzorků denně. S novým laboratorním robotem, který bude od prosince letošního roku v plném provozu, se počty vyhodnocených vzorků mohou navýšit až o 10 procent za rok. Nejnáročnější a nejvíc vypjatý čas je ráno, kdy naráz dorazí 200 až 250 vzorků a je potřeba je zpracovat v co nejkratší možné době,“ zhodnotila využití nového přístroje náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.

Oddělení klinické biochemie a diagnostiky Pardubické nemocnice zajišťuje diagnostickou a léčebnou péči (kontrolu nastavené léčby) pro všechna oddělení nemocnice včetně vzorků z dalších ordinací mimo nemocnici. Oddělení zajišťuje odběry biologického materiálu v odběrové místnosti přímo v budově, kam je možné si také zajít osobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…