HK ČR: Malí a střední podnikatelé zhoršují prognózu svého budoucího vývoje

08.04.2013 16:48

Aktuální průzkum Hospodářské komory České republiky (HK ČR) zaměřený na podnikatelskou náladu malých a středních firem potvrzuje, že český byznys prochází složitým obdobím.

HK ČR: Malí a střední podnikatelé zhoršují prognózu svého budoucího vývoje
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

 

Optimismus se tuzemskými podniky nešíří. Zatímco uplynulé období, tj. 2. pololetí roku 2012 hodnotí z hlediska ekonomické situace malé a střední firmy relativně stejně, a například u ukazatelů obratu a zakázek vykazují v minulém období dokonce nárůst, k budoucímu vývoji jsou značně skeptičtí, což potvrzuje skutečnost, že podíl podnikatelů s pozitivním výhledem pro příští pololetí se snížil z 26,8 % na 20,5 %. Zhoršení podnikatelské nálady na začátku roku 2013 se týká všech sledovaných dílčích oblastí podnikání.
 
To jsou hlavní závěry průzkumu „Komorový barometr malých a středních podniků“, který Hospodářská komora České republiky realizuje dvakrát ročně již od roku 2008. V rámci letošního únorového průzkumu odpovědělo 591 podnikatelů, kteří spadají do kategorie malých a středních podniků (SME), tj. mají méně než 250 zaměstnanců.
 
„Z výsledků aktuálního průzkumu Hospodářské komory České republiky vyplývá, že čeští malí a střední podnikatelé prochází velmi složitou situací, na kterou má vliv i nestabilní ekonomická situace v zemích eurozóny a EU. Podnikatelé bojují s rostoucí daňovou zátěží, s omezováním veřejných výdajů, ale i investic, což jde ruku v ruce s predikcí týkající se poklesu počtu zakázek a objednávek, propouštění zaměstnanců, či poklesu objemu investic. Zhoršení zaznamenaly všechny oblasti podnikání. Kritickou oblastí, která je dlouhodobě v minusových číslech, zůstává stavebnictví. U této oblasti je však dle našeho průzkumu zajímavé sledovat to, jak malé a střední firmy predikují její vývoj. Byť je pro stavebnictví prognóza podniků týkající se první poloviny roku 2013 zhoršená, uplynulý rok, tedy zpětně, hodnotí firmy tuto oblast s lehkým optimismem. Na skutečnost, že se oproti uplynulému měření optimismus firmami nešíří, však může mít vliv i začátek nového roku, kdy byl průzkum HK ČR realizován. Firmy vyčkávají, mají připraveny nejrůznější scénáře, bohužel i ty pesimistické,“ říká Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky. Více čtěte v přiložené TZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…