HK ČR: Pozice zaměstnavatelů v praktické odborné přípravě žáků je nenahraditelná

19.02.2014 20:29

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) dnes pořádala pracovní setkání se zástupci zaměstnavatelů a vzdělavatelů k problematice odborné přípravy a praxí ve firmách.

HK ČR: Pozice zaměstnavatelů v praktické odborné přípravě žáků je nenahraditelná
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Setkání otevřel viceprezident HK ČR Zdeněk Somr, který upozornil, že od roku 2001 do roku 2031 zaznamená český trh práce jen v důsledku demografického propadu populační propast představující nevratnou ztrátu 400 tis. lidí. Nejintenzivnější pokles začal již v roce 2012 a po následujících 10 let budou firmy tento deficit pociťovat velice intenzivně.

Svoje zkušenosti prezentovaly mj. společnosti ArcelorMittal Ostrava, a.s. nebo ept connector Svatava s.r.o. Společně se zástupci odborných škol a dalších významných firem z oblasti průmyslu se shodli na skutečnosti, že hlavní motivací zaměstnavatelů k poskytování odborné přípravy je cesta k získání kvalifikovaných odborníků „firmě na míru“. 

Odborná příprava usnadňuje přechod ze školy do zaměstnání poskytováním praktických zkušeností, znalostí a dovedností, které doplňují teoretické vzdělávání.

Účastníci pracovního setkání k tématu „Praxe do firem“ se dnes shodli na tom, že pozice zaměstnavatelů v odborné přípravě žáků je nezastupitelná.

Mezi nejaktuálnější diskutované problémy patří:

  • potřeba vytvoření jednotného formátu trojstranné dohody, na základě které má probíhat spolupráce mezi odbornou školou, zaměstnavatelem, rodiči a žákem
  • odstranění nadměrné administrativní a finanční zátěže, související s BOZP a preventivními zdravotními prohlídkami
  • zlepšení systému kariérového poradenství na základních školách a jeho propojení s potřebami zaměstnavatelů
  • změna ve spolupráci s úřady práce.

V závěru viceprezident HK ČR Zdeněk Somr inicioval vznik Platformy partnerů odborného vzdělávání a vyzval zúčastněné k budoucí spolupráci.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…