HK ČR vedla podnikatelskou misi předsedy Senátu ČR do USA

22.10.2013 19:00

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) uspořádala ve dnech 16. – 20. října 2013 doprovodnou podnikatelskou misi předsedy Senátu Parlamentu České republiky Milana Štěcha do Pittsburghu. Mise se konala mj. u příležitosti 95. výročí podpisu Pittsburské dohody, která byla zásadním mezníkem pro zrod Československa.

HK ČR vedla podnikatelskou misi předsedy Senátu ČR do USA
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Podnikatelskou delegaci v čele s Josefem Cílkem, viceprezidentem HK ČR, tvořily především firmy z oborů IT, zdravotnictví, telekomunikace a developeři.

„Právě  v Pittsburghu je oblast IT a zdravotnictví významná. Díky inovacím a technologiím těchto oborů se toto město, které se v roce 1980 ocitlo v krizi po útlumu ocelářského průmyslu, dokázalo vzchopit a transformovat. Nyní tak pravidelně vítězí na žebříčku top míst pro život v USA a já jsem rád, že se podařilo i složení české podnikatelské delegace takto přesně zacílit na jejich protějšky v Pittsburghu,“ uvedl viceprezident Cílek.

„Pittsburgh se přeměnil z města smogu na město start-upů a environmentálních staveb. Je jednoznačnou inspirací pro Ostravsko,“ sdělil předseda Štěch v průběhu podnikatelského fóra, které organizovala HK ČR ve spolupráci s Allegheny Conference a díky kterému se v jeho druhé části v rámci připravených bilaterálních jednání české firmy prezentovaly před svými potenciálními americkými partnery.

Podnikatelské delegace se mimo jiné účastnila i společnost CNS, a.s.: „Schůzky s jednotlivými subjekty, vládními i nevládními organizacemi včetně škol hodnotíme jako velmi reprezentativní, a to z pohledu navázání kontaktů pro budoucí úvahy o možnosti založení pobočky naší společnosti na území USA, konkrétně v lokalitě Pittsburghu. Rádi bychom poděkovali za bezchybnou organizaci mise,“ uvedl obchodní ředitel Petr Samek.

Jednatel společnosti Zentity, a.s., Abhishek Balaria, rovněž hodnotil přínos své účasti v doprovodné podnikatelské misi kladně: „Jednání s americkými partnery znovu potvrdila velký zájem ze strany amerických firem o naše služby. Spolupráce s Pittsburgh Technology Council a Innovation Works podporující start-upy přinese užitečné sekundární kontakty. Start-upy projektu Olympus jsou dalšími možnými potenciálními partnery, o které máme zájem.“

Generální ředitelka Prague Investments Corporation, s.r.o. Jitka Čiháková k podnikatelské misi vedené HK ČR uvedla: „V rámci mise jsme měli řadu jednání, během kterých jsme navázali spolupráci v oblasti investiční podpory.“

Hlavním přínosem celé podnikatelské delegace byla skutečnost, že firmy se měly možnost napřímo seznámit s rozvojovou podporou v USA formou tzv. „inkubátorů“ a start-upů, společně s fungováním systému jejich návazného rozvoje a obchodu celkově.

HK ČR, která sestavila podnikatelskou část delegace, výsledky čtyřdenní návštěvy označuje za velmi pozitivní. „Cesta rozhodně splnila účel. Čeští podnikatelé se setkali se zajímavými americkými partnery a s možnostmi pro rozvoj dvoustranného byznysu. Dobrou příležitostí byla i možnost pro české firmy setkat se se státní agenturou na podporu malého a středního podnikání sídlící v Pittsburghu, efektivně fungující obdobou CzechTrade. Právě tato agentura se do značné míry podílela na fantastickém rozvoji města, které dnes prosperuje a vyniká především ve spolupráci univerzit s firmami,“ doplnil Petr Talafús, zástupce ředitele zahraničního odboru HK ČR, jejímž jménem poděkoval Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, Senátu Parlamentu ČR a Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR za profesionální spolupráci při přípravě a realizaci mise.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…