HZS ČR: Předávání skleněných přileb nejlepším hasičům poprvé on-line

15.04.2017 14:41

Dne 12. dubna 2017 se konalo slavnostní vyhlášení výsledků ankety Sportovec roku a Hasič roku. Předávání těchto významných sportovních a profesních ocenění bylo možné poprvé sledovat i živě na internetu.

HZS ČR: Předávání skleněných přileb nejlepším hasičům poprvé on-line
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Sportovec roku

Nejprve generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba předal medaile vítězům mistrovství České republiky v kopané, ve stolním tenise, ve vyprošťování a v požárním sportu. O ceny se spravedlivě podělila družstva HZS Jihočeského a HZS Moravskoslezského kraje. Dále byly rozdány putovní poháry novým vítězům Velké ceny v požárním útoku HZS krajů a HZS podniků, vítězi Českého poháru ve dvojboji a vítězi Českého poháru v disciplínách TFA. Zatímco pohár za požární útok putoval nově k HZS Kraje Vysočina, tak poháry za dvojboj a TFA zůstaly u vítězů z předešlých let, konkrétně u nprap. Ing. Jakuba Pěkného z HZS Ústeckého kraje a pprap. Ing. Lukáše Nováka z Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu. Na závěr předávání sportovních ocenění generální ředitel poděkoval všem za vzornou reprezentaci HZS ČR a popřál, ať je sport ještě po dlouhá léta jejich koníčkem.

Hasič roku

Anketa Hasič roku je vyhlašována ministrem vnitra od roku 2009 a klade si za cíl ocenit nejlepší profesionální hasiče, jejich velitele, náročné zásahy, pracovní kolektivy, nově vzniklé projekty a další zaměstnance za uplynulý kalendářní rok. Do osmého ročníku ankety bylo zasláno celkem padesát sedm nominací, z nichž sedmnáctičlenná skupina hodnotitelů nakonec vybrala osmnáct vítězů v šesti kategoriích. Slavnostního vyhlašování se účastnilo dvě stě příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR (včetně ředitelů jednotlivých hasičských záchranných sborů krajů) a zástupci ministerstva vnitra.

Ocenění v kategorii „Hasič roku 2016“

1. místo - prap. Harald Eppert z HZS hl. m. Prahy
Praporčík Harald Eppert nastoupil k HZS hl. m. Prahy v roce 1986 jako hasič a od roku 2008 působí navíc jako člen USAR týmu. Praporčík Eppert dne 25. srpna 2016 v době svého volna poskytl v prostorách sportovního klubu Start Praha první pomoc muži postiženému náhlou srdeční zástavou. Jeho mimořádný výkon ocenili i lékaři VFN II. interní kliniky kardiologie a angiologie. Svou rozhodností a vysokou úrovní výcviku praporčík Eppert zachránil život druhému člověku.

2. místo - nprap. Ing. Martin Tesař z HZS Moravskoslezského kraje
Nadpraporčík Tesař působí u HZS Moravskoslezského kraje od roku 2001 a od roku 2006 zastává funkci velitele družstva na hasičské stanici Havířov. Nadpraporčík Tesař se dne 23. května 2016 zúčastnil jako vedoucí lektor výcviku frekventantů v zařízení simulující reálné podmínky při hašení požárů v uzavřených prostorách ve Zbirohu. Po nekontrolovatelném úniku hořlavého plynu do prostor výcviku vydal nadpraporčík Tesař okamžitý rozkaz k opuštění kontejneru a provedl vypnutí celé technologie zařízení. Bezprostředně po tomto úkonu došlo k výbuchů par zkapalněného plynu. Nadpraporčík Tesař svým okamžitým a správným vyhodnocením situace zachránil životy a zdraví příslušníků HZS ČR, kteří se ve výcvikovém zařízení nacházeli.

3. místo - nprap. Bc. Milan Veselý, DiS. z HZS Královéhradeckého kraje
Nadpraporčík Veselý pracuje u HZS Královéhradeckého kraje od roku 1992, v současné době na pozici velitele družstva. Své zkušenosti a dovednosti v poskytování první pomoci a záchranářství předává dále kolegům. Ve svém volnu působí též u Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Nadpraporčík Veselý se účastnil řady náročných zásahů, včetně tragické dopravní nehody u obce Krouny, kde zahynulo 19 osob. Nezištnou dlouhodobou pomocí podporuje též svého kolegu, který utrpěl těžká zranění při výkonu služby a je odkázán na pomoc druhých.

Ocenění v kategorii „Velitel roku 2016“

1. místo - plk. Ing. Jan Všetečka z HZS Jihočeského kraje
Plukovník Všetečka nastoupil k tehdejšímu sboru požární ochrany v roce 1985 a v průběhu více než třicetileté služby prokázal své výborné velitelské a manažerské schopnosti v mnoha funkcích, včetně ředitele územního odboru a vedoucího reprezentačního družstva kraje v požárním sportu. Ocenění Velitel roku je pro plukovníka Všetečku zakončením jeho profesní cesty, neboť 31. března 2017 od sboru odešel.  

2. místo - pprap. Václav Richter z HZS Středočeského kraje
Podpraporčík Richter slouží na hasičské stanici v Rakovníku jako hasič strojník, kromě toho vykonává funkci hlavního instruktora lezeckých skupin kraje a leteckého záchranáře. Svými zkušenostmi přispěl k vybudování celého systému lezeckých skupin a leteckých záchranářů. Podpraporčík Richter se podílí se i na výcviku svých kolegů a je schopen provádět ty nejsložitější záchranné operace a zásahy.

3. místo - ppor. Bc. Václav Klíma z HZS Královéhradeckého kraje
Podporučík Klíma v současné době působí na pozici velitele čety na centrální stanici v Hradci Králové. Jako člen jednotky požární ochrany zasahoval u několika velkých požárů (např. požáru rafinerie v Litvínově) a velel několika povodňovým odřadům. Jako velitel družstva HZS Královéhradeckého kraje ve vyprošťování se jmenovaný účastní soutěží u nás i v zahraničí. Své zkušenosti v této oblasti využívá i při přípravě odborných kurzů.

Ocenění v kategorii „Zaměstnanec roku 2016“

1. místo - Markéta Zenklová z HZS hl. m. Prahy
Paní Zenklová pracuje v oddělení zjišťování příčin vzniku požárů. Za sedm let svého působení zde zavedla nový systém elektronické evidence spisů a dopracovala mechanismus sledování správních lhůt písemností. Díky jejímu dobře nastavenému systému evidence požárů neuniknou pozornosti požáry se stejnými rysy, což v důsledku vede až k dopadení sériových žhářů v Praze.

2. místo - Miloslava Jasová z MV-GŘ HZS ČR
Paní Jasová řídí činnosti pracoviště, které zabezpečuje významné služební akce HZS ČR. Za poslední dva roky toto pracoviště pod vedením paní Jasové poskytlo ubytování a stravování pro 48 zahraničních delegací a zajistilo podmínky pro konání 350 konferenčních akcí.  

3. místo - Jana Celjaková z HZS Jihočeského kraje
Paní Celjaková působí u sboru od roku 2001 na pozici mzdové účetní. Postupně se v této problematice vypracovala na uznávaného odborníka celého sboru. K jejím největším přínosům patří převod mzdové agendy do nového systému EKIS. Osobně pomáhá zvládat problematiku této aplikace i velitelům stanic HZS Jihočeského kraje.

Ocenění v kategorii „Zásah roku 2016“

1. místo - Požár haly mořírny v Bohumíně (HZS Moravskoslezského kraje)
30. července 2016 byl nahlášen požár objektu mořírny (o rozloze cca 2 000m2) v areálu Železáren a drátoven Bohumín. Zatímco jednotky zasahující uvnitř objektu se potýkaly s vytékajícím roztokem kyselin, byly ohrožovány nebezpečím pádu konstrukcí a extrémními teplotami, tak jednotky zasahující na střeše byly vystaveny silnému vývinu zplodin a ohroženy pádem z výšky až 19 m. Na likvidaci požáru se podílelo 100 hasičů, zásah trval 10 hodin a byly jím uchráněny hodnoty ve výši 500 milionů Kč.

2. místo - Požár hal s uskladněným použitým textilem v Olomouci (HZS Olomouckého kraje)
25. června 2016 zasahovali hasiči z Olomouckého kraje u rozsáhlého požáru tří hal (o celkové ploše cca 3 000 m2), které sloužily k uskladňování a třídění použitého textilu. V průběhu likvidace požáru se u zásahu vystřídalo 130 hasičů. Požár se tak zapsal do historie jako požár s největší škodou na majetku (80 milionů Kč) a s největším nasazením jednotek na území Olomouckého kraje za posledních 10 let.

3. místo - Požár střechy historické budovy Národního muzea (HZS hl. m. Prahy)
12. února 2016 došlo v nočních hodinách k rozsáhlému požáru střechy budovy Národního muzea v Praze. Vzhledem k charakteru objektu se zásahu účastnilo 18 jednotek s 39 kusy techniky. Jednalo se o extrémně náročný zásah. Díky vysokému nasazení všech se podařilo udržet požár na ploše cca 200 m2 a zabránit zásadním škodám na rekonstruované historické budově.

Ocenění v kategorii „Kolektiv roku 2016“

1. místo - Lezecká skupina a družstvo HZS Jihomoravského kraje (HZS Jihomoravského kraje)
Spolupráce lezecké skupiny stanice Blansko a lezeckého družstva stanice Brno-Lidická je zaměřena na záchranu osob z jeskynního systému Moravský kras, který se těší velkému zájmu amatérských speleologů. Společné výcviky se zúročily např. v posledním úspěšném zásahu v listopadu 2016 při záchraně osob v jeskynním systému Lopač.

2. místo - Příslušníci a občanští zaměstnanci Institutu ochrany obyvatelstva (MV-GŘ HZS ČR)
Institut ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč se stal v roce 2016 vítězem Národní ceny kvality ČR v programu Excelence veřejného sektoru. Hodnoceno bylo především vedení organizace, činnost zaměstnanců, rozvojové a strategické dokumenty. Institut zabezpečuje vědecko-výzkumnou, vzdělávací a informační činnost v oblasti ochrany obyvatelstva.

3. místo - Školicí středisko a chemická laboratoř Kamenice HZS Středočeského kraje (HZS Středočeského kraje)
Toto účelové zařízení vzniklo před 16 lety a zajišťuje komplexní servis pro výjezdovou skupinu, které operuje na území Středočeského, Libereckého a Jihočeského kraje i v Praze. Úkolem skupiny je podpora velitele zásahu při mimořádné události s potencionálním rizikem nakládání s chemickými látkami nebo látkami emitujícími ionizující záření.

Ocenění v kategorii „Projekt roku 2016“

1místo – „Ty to zvládneš“ (HZS Karlovarského kraje)
Kampaň „Ty to zvládneš“ je určena široké veřejnosti a je zaměřena na nejčastější chyby laických zachránců při dopravních nehodách. Kampaň tvoří deset emotivních spotů se špatnými postupy a instruktážní video zaměřené na správné postupy řešení dopravní nehody laickou veřejností. Díky aktivitám na sociálních sítích, vlastním webovým stránkám a další propagaci kampaň oslovila 2 miliony diváků.

2. místo - Profesionalizace řidičů složek IZS ČR (ZÚ HZS ČR)
Projekt zahrnující kurzy bezpečné jízdy je prostředkem ke zvýšení bezpečnosti a zmírnění rizik vzniku škod při přesunech složek na místa mimořádných událostí. Více než 5 000 hasičů bude v příštích třech letech seznámeno s bezpečným ovládání vozidel v situacích, které mohou v jejich profesním životě nastat. Garantem projektu je Záchranný útvar HZS ČR.

3. místo - Zavedení simulačního programu XVR do výcviku (MV-GŘ HZS ČR)
Simulační počítačový program XVR je výukovou pomůckou Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, která umožňuje simulovat scénáře, jejichž reálné provedení by bylo v praxi příliš náročné. Verze XVR navíc disponuje umělou inteligencí a umožňuje používat interaktivní prvky, což využívají pouze dva uživatelé na světě.

Záznam celého večera je ke shlédnutí zde https://www.youtube.com/watch?v=tNyskMSzjvs.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …