Handicapovaní autoři výtvarných děl převzali Cenu hejtmana MSK

22.12.2016 15:41

Ocenění za ojedinělá výtvarná díla zdravotně znevýhodněných autorů předal v Galerii výtvarného umění Ostrava hejtman MSK Ivo Vondrák. Soutěž každoročně vyhlašuje Krajský úřad Moravskoslezského kraje. V letošním XIII. ročníku odborná porota hodnotila 12 (převážně výtvarných) děl.

Handicapovaní autoři výtvarných děl převzali Cenu hejtmana MSK
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje v tomto roce získali Lucie Čimburová za mozaiku Tanečnice, Miroslav Valášek za reliéf Maska Inků a Petr Valíček za olejomalbu špachtlí Koně na pastvě. Čestné uznání pak převzala Miroslava Domesová, Miluše Martínková, Petra Ďurková a Kamila Rojáková za kompozici mandal z čajových sáčků a Marcel Kubín za akryl Afrika. První tři ocenění získali peněžní dar, na který kraj vyčlenil 50 tisíc korun ze svého rozpočtu, dva autoři výtvarných děl obdrželi čestná uznání.

„Přiznám se, že nejsem právě velkým znalcem umění, nicméně krásu těchto děl vnímat dokážu, a proto bych chtěl vyjádřit obdiv všem, kteří se soutěže zúčastnili. Jejich tvorba je důkazem, že se i přes svůj handicap neuzavřeli před světem, do kterého nám prostřednictvím své práce dovolili nahlédnout,“ sdělil Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Cena hejtmana Moravskoslezského kraje je roku 2004 udělována u příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených autorům výtvarných, literárních, publicistických, zpravodajských a dalších děl, která přispívají k poznání problémů občanů se zdravotním postižením a podporují myšlenku jejich společenské integrace.

Na předávání cen navazovala vernisáž výstavy „V našem světě“, která představuje umělecká díla sedmdesáti sedmi tvůrců se zdravotním znevýhodněním, kteří se v roce 2016 pravidelně účastnili speciálních galerijních dílen a arteterapií v rámci projektu Neobyčejná setkání s uměním pro lidi s handicapem a Svět podle nás 2016. Expozice je v Domě umění do 8. ledna 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…