Hejtman Novák pokřtil knihu o válečnému hrdinovi – pilotu RAF

03.09.2016 15:29

Knihu Na perutích RAF Petra Majera věnovanou válečnému hrdinovi Antonínu Velebnovskému včera (1. 9.) v kinosále jablunkovské radnice pokřtil hejtman Miroslav Novák.

Hejtman Novák pokřtil knihu o válečnému hrdinovi – pilotu RAF
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Letos uplynulo 75 let od úmrtí tohoto pilota první perutě RAF, který zahynul v bitvě o Anglii v roce 1941. Publikace, kterou vydalo Sdružení pro rozvoj Třinecka a Jablunkovska, předkládá životní příběh plukovníka in memoriam Antonína Velebnovského  a vypráví o jeho boji za svobodu. Je v pořadí třetí v edici nazvané Velikost každého národa spočívá v tom, jak uctívá památku svých hrdinů.

Po jablunkovském rodákovi byla pojmenována ulice ve městě, Jablunkov letos v červnu udělil Antonínu Velebnovskému také čestné občanství.

„Moravskoslezský kraj podporuje myšlenku uchování historické paměti. Bez ní se totiž celé národy podobají stromům zbaveným kořenů a stávají se snadnou kořistí manipulací zvenčí. Připomenutí životního rozhodnutí a naplnění přísahy učiněné vojákem vlastní zemi tímto skvělým jablunkovským rodákem je dalším vzácným příspěvkem do mozaiky příběhů o vlastenectví a ochraně demokratických ideálů,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Věří, že si kniha najde cestu k širokému spektru čtenářů včetně těch nejmladších. „Nemusíme chodit pro příklady statečnosti vedoucí až k sebeobětování k sousedům. Můžeme čerpat z vlastních kořenů a z vlastního kraje… A jako vždy při podobných příležitostech vyslovím přání, abychom vlastními poctivými životy a prací naplnili představy o budoucnosti těch lidí, kteří obětovali životy pro náš dnešek,“ řekl hejtman Miroslav Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…