Home Credit: O půjčkách se Češi rozhodují demokraticky

18.07.2014 18:44

Češi si raději své finance drží odděleně, aby jim jejich partner neviděl do příjmů a nemohl kontrolovat výdaje. Společný účet má jen 43 % domácností, zbytek si ho zatím nezařídilo, nebo to ani neplánuje. Pokud se už partneři pro společný účet rozhodnou, přispívají nejčastěji podle příjmů, tvrdí to 55 % z nich. V oblasti půjček ale už zastávají společný přístup a půjčky se svými partnery řeší a probírají. Ukázal to výzkum společnosti Home Credit, který zpracoval STEM/MARK*.

Home Credit: O půjčkách se Češi rozhodují demokraticky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Společný účet stále ještě není pro Čechy běžnou věcí. Většina z nich si raději drží finance odděleně. „Mnohdy je hlavní důvod určitá míra soukromí. Lidé nechtějí, aby jim partner viděl do příjmů a výdajů. Díky internetovému bankovnictví a platbám kartou je totiž velmi jednoduché zjistit, kolik a kde člověk utratil,“ komentuje výsledky Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit. Pokud lidé přesto mají společný účet, 55 % domácností na něj posílá peníze podle příjmu a 11 % dotázaných na základě momentální finanční situace. Skoro u čtvrtiny domácností, přesněji 23 %, ale partneři drží rovnoprávnost a peníze posílají rovným dílem. Jen v málo případech posílá na účet peníze pouze muž (8 %) nebo pouze žena (3 %). „Odráží to českou výši příjmů. Platy mužů jsou v průměru stále ještě vyšší, až o 15 %,“ myslí si Kozub.

Půjčku partneři zvažují společně. Pokud má hlavní slovo jeden z nich, je to muž

Partneři se často dostávají do situace, kdy je třeba vydat větší obnos peněz, třeba když se rozbije pračka či jiný dražší spotřebič. „Pokud se v takovém případě domlouvají, že si na nákup či opravu vezmou půjčku, ve dvou třetinách domácností se rozhodují společně. Jen v 10 % rozhoduje pouze žena,“ říká Kozub. A jedním dechem dodává, že takové chování je rozhodně zodpovědné. „Tajit před partnerem půjčku by bylo vysoce riskantní. Půjčka je závazek - oba partneři by o něm měli vědět a vlastně o něm i rozhodovat,“ dodává Kozub. Rozdíl v rolích se zvětšuje, když přichází na řadu výběr instituce, která má půjčku poskytnout. Ve třetině případů má hlavní slovo muž, žena jen ve 13 %. „Nejběžnější ale je, že si partneři banku či značkovou společnost vybírají spolu, děje se tak v 54 %,“ říká Kozub.

Informace o půjčce si lidé nejčastěji (37 %) zjišťují na internetu. Jen 3 % zájemců o půjčku se o ní s nikým neradí. „Zajímavé je, že pokud už se partneři pro půjčku rozhodnou a začnou ji zařizovat, roli si rozdělí. Rovným dílem tak administrativu u sjednávání půjčky řeší jen čtvrtina partnerů. Ve 44 % domácností se o administrativu a komunikaci s finančními institucemi stará jen muž, ve 34 % případů pouze žena,“ přibližuje detailní výsledky průzkumu Kozub.

Domácí administrativě vládnou muži. Ale ženy sekundují

Zatímco půjčky v domácnosti jsou společným tématem partnerů, starost o domácí administrativu si Češi raději dělí. „Při přehledu jednotlivých položek se nejvíce mužů, 47 %, stará o výdaje a administrativu spojenou s internetem a televizí. Jen v necelých třiceti procentech domácností se o to starají ženy,“ říká Kozub. Ještě markantnější je rozdíl v péči o auto. V téměř polovině domácností leží zajištění provozu auta na bedrech muže – za fungování vozového parku odpovídá partner ve 47 % domácností. Jen v 15 % společných domácnostech obstarává vůz žena. Naopak o starost s nájmem se partneři dělí takřka rovnocenně, muži zajišťují administrativu ve 34 % případů, ženy ve 29 %. Relativně rovnoměrně si partneři dělí i starost o placení elektřiny, plynu a vodného. Každopádně je zjevné, že dávno neplatí, že domácnost finančně zaopatřuje muž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…