Hydrologická situace na území ve správě Povodí Labe ke dni 26.7.2016

27.07.2016 14:31

Aktuální informace o hydrologické situaci na vodních tocích a nádržích ve správě státního podniku Povodí Labe

Hydrologická situace na území ve správě Povodí Labe ke dni 26.7.2016
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Meteorologická situace

V polovině minulého týdne se na naše území rozšířila mělká brázda nižšího tlaku vzduchu od západu, která se u nás udržuje až do dnešního dne. Od čtvrtka převládá počasí s proměnlivou oblačností, místy se vyskytly srážky i bouřky. Nejvyšší denní teploty se pohybovaly v rozmezí 25 – 29 oC, nejnižší noční teploty byly 17 – 13 oC.

Výraznější srážkové úhrny byly zaznamenány ve čtvrtek večer v bouřkách na stanicích ČHMÚ ve východní části Středočeského kraje (Kostomlaty nad Labem – 68 mm, Vavřinec – 50 mm). V jiných částech povodí byly srážky výrazně nižší, v severních horských oblastech se srážky nevyskytly. Další srážky s úhrny do 20 mm jsme zaznamenali v neděli 24.7.

Hydrologická situace

K dnešnímu dni se na vodních tocích v povodí Labe pohybují průtoky nejčastěji na úrovni Q330 až Q355. Průtok Q355, což je ukazatel pro sucho, je k dnešnímu dni na území ve správě Povodí Labe, státní podnik podkročen celkem ve 16 profilech ze 120 sledovaných. Jak ukazuje níže uvedená tabulka, velikost průtoků na vodních tocích se k dnešnímu dni pohybuje nejčastěji na úrovni 30 až 75 % dlouhodobého červencového normálu.

Zcela odlišná situace je na Labi pod soutokem s Vltavou, kde vlivem zvýšeného odtoku z Vltavské kaskády (odtok z VD Vrané je 160 m3.s-1) je průtok na úrovni Q180 a je vyšší než dlouhodobý červencový průměr.

Srovnání aktuálních průtoků s dlouhodobými průměrnými měsíčními průtoky Qa
(údaje jsou čerpány z měsíčních zpráv ČHMÚ o hydrometeorologické situaci v České republice a z denního hlášení vodních stavů a průtoků od ČHMÚ ze dne 26.7.).

Stav vody v nádržích

Na všech nádržích probíhají manipulace v souladu se schválenými manipulačními řády a v závislosti na aktuální hydrologické situaci. Zaplněnost zásobních prostorů se pohybuje v rozmezí 86 – 100 %, přičemž na 3 nádržích je zásobní prostor zcela zaplněn. Tam, kde to umožňují manipulační řády a kde byla příznivá hydrologická situace, došlo, s přihlédnutím k rizikům výskytu případné povodňové situace, k zaplnění i části ochranných prostorů nádrží tak, aby disponibilní objem vody pro dotaci minimálních zůstatkových průtoků byl pokud možno co největší.

Po poklesu průtoků v Labi bylo v pátek 22.7. obnoveno nadlepšování průtoků pro potřeby Opatovického uzlu odtokem z VD Rozkoš o velikosti 2 m3.s-1. Od pondělí 25.7. probíhají po dobu cca 3 dnů práce v prostoru výpustí na VD Rozkoš a potřebný průtok v profilu Opatovice nad Labem je zajištěn zvýšeným odtokem z VD Les Království.

Stav objemů vody v jednotlivých nádržích ke dni 26.7.2016 je uveden v tabulce:

Jakost vody v nádržích

V průběhu uplynulých dvou týdnů byly s výjimkou nádrže Labská a Bedřichov teploty vody u hladiny v úrovni 20 °C. Maximální teploty však nebyly mimořádně vysoké a na nejteplejších nádržích (Vrchlice, Pařížov, Křižanovice, Pastviny a Mšeno) dosáhly úrovně kolem 23 °C. Nejvyšší hladinová teplota byla zaznamenána na nádrži Rozkoš v úrovni téměř 25 °C. I když některé oblasti jsou srážkově relativně bohaté, tak některé oblasti jsou srážkově deficitní. To je patrné také na objemu přítoků za období 1.4. – 25.7. Na nádržích Vysočiny (Hamry i Seč) a zejména nádrži Vrchlice jsou měřeny jedny z nejnižších objemových úhrnů od roku 1979. Snížený transport látek z povodí se však u nádrže Vrchlice projevuje celkem pozitivně a kvalita vody v místě odběru je velmi dobrá.

Naopak na severních nádržích (Souš, Josefův Důl, Mšeno aj.) se vliv bohaté srážkové činnosti v minulých dvou týdnech projevil nepříznivě. Byly zaznamenány sestupné trendy v parametru průhlednost, zvýšené oživení a celkově došlo k mírnému zhoršení jakosti vody.

Nejvýraznější rozvoj autotrofních organizmů je zaznamenán na nádržích Pařížov (77 µg/l chlorofylu-a) a Les Království (51 µg/l chlorofylu-a). Významné hodnoty koncentrace chlorofylu- a (parametrické vyjádření výskytu řas a sinic) bylo také zjištěno na nádržích Fojtka (32 µg/l) a Křižanovice (25,4 µg/l). Na většině nádrží se koncentrace chlorofylu-a pohybují od 10 do 20 µg/l. V důsledku minimálního přítoku je neobvykle příznivá situace na vodárenské nádrži Vrchlice (5 µg/l). Tradičně nejnižší hodnoty jsou na vodárenských nádržích v Jizerských horách (Josefův Důl 0,7 µg/l a Souš 1,3 µg/l).

Při očekávaném zvýšení teplot v příštím týdnu lze předpokládat další prohřívání horních vrstev nádrží a prohlubování kyslíkových deficitů u dna. Na severních nádržích se zvýšeným přísunem živin lze očekávat zvýrazněný rozvoj vodních květů.

Možná opatření

Stav povrchových vod i naplněnost nádrží průběžně sledujeme a pravidelně vyhodnocujeme. S ohledem na průběh minulého roku je velký důraz kladem na součinnost a zajištění dostatečné vzájemné informovanosti mezi dotčenými odbornými institucemi a subjekty - pověřenými ministerstvy, státními podniky povodí, ČHMÚ, krajskými úřady, příslušnými vodoprávními úřady, obcemi, uživateli vod a veřejností. V současné době neevidujeme z našeho území žádnou informaci o vydání nových omezení odběrů povrchových popř. podzemních vod.

Obcím a vodoprávním úřadům doporučujeme, aby před vydáním regulativních opatření podle zákona o vodách projednaly záměr omezení nakládání s vodami s příslušnými odběrateli s případnou účastí Povodí Labe, státní podnik (popř. ČHMÚ, ČIŽP). Hierarchie omezování odběrů by měla být směřována tak, že odběry pro pitné účely, energetiku, závlahy a zemědělství (v uvedeném pořadí důležitosti) by měly být omezeny až v nejkrajnějším případě.

Vhodná je také důsledná kontrola dodržování stanovených minimálních zůstatkových průtoků (MZP) a případných nově vydaných zákazů nakládání s vodami. Neméně důležité je vlastní sledování situace na tocích a podzemních vodách v rámci své územní působnosti (komunikace s obcemi, místními obyvateli, starosty, vodárenskými společnostmi atd.). Dále také sledování informací o stavech a průtocích na webových stránkách Povodí Labe, státní podnik a ČHMÚ. Nelze opomenout ani dostatečnou informovanost místní samosprávy a veřejnosti.

Žádáme, abychom byli vždy a včas informováni o případném vydávání a rušení těchto zákazů. Povodí Labe, státní podnik je připraven v případě potřeby poskytnout odbornou spolupráci a podklady, které má aktuálně k dispozici (kontaktní osobou je Mgr. Petr Ferbar – vedoucí odboru péče o vodní zdroje, tel.: 495 088 650).

Plavba

Zajištěný vodní stav (ZVS) na vodočtu v Ústí nad Labem byl v závěru minulého týdne 170 cm. Po zvýšení odtoku z Vltavské kaskády během pondělí 25.7. z 80 m3.s-1 na 160 m3.s-1 vzrostl ZVS na 220 cm.

Předpověď pro vodočet v Ústí nad Labem na středu 27.7. je 220 cm, tendence – setrvalý stav. Informace o vodních stavech na Labské vodní cestě jsou průběžně zveřejňovány na našich internetových stránkách (ZDE) v sekci Stav LVC.

Předpověď počasí

Nad střední Evropou se bude v nevýrazném tlakovém poli udržovat vlhký a teplý vzduch. Ve středu bude od západu přecházet zvlněná studená fronta, která bude nad naším územím slábnout. Následně bude po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad Severním mořem proudit do střední Evropy teplý vzduch od jihozápadu.

Ve středu očekáváme oblačno až zataženo na většině území s přeháňkami. Nejvyšší denní teploty budou 23 – 27 oC. Ve čtvrtek bude postupně od západu ubývat oblačnosti. V pátek a v sobotu očekáváme jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojedinělé přeháňky. V sobotu dosáhnou nejvyšší denní teploty 26 až 30 oC.

Zpráva byla zpracována s využitím dat Českého hydrometeorologického ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…