Hygienická stanice Praha: Hygienici školí zaměstnance dětských skupin

28.10.2019 19:44

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) se pravidelně podílí na zvyšování úrovně zdravotní gramotnosti personálu pražských dětských skupin.

Hygienická stanice Praha: Hygienici školí zaměstnance dětských skupin
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

Dne 16. 10. 2019 odborní zaměstnanci HSHMP uspořádali ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, v rámci projektu Podpora implementace dětských skupin školení hygienického minima pro zhruba 40 pracovníků dětských skupin ze všech městských částí Prahy. Jednalo se o jednu z akcí v rámci pravidelných, bezplatných seminářů pro odbornou i laickou veřejnost, které HSHMP v průběhu roku pořádá.

Podmínky, za nichž je poskytována služba péče o dítě v dětské skupině, podmínky pro získání oprávnění k poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a s tím spojený výkon veřejné správy jsou stanoveny v zákoně č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí je aktuálně v Praze evidováno 179 dětských skupin, což představuje druhý největší počet v ČR. Více dětských skupin je evidováno pouze ve Středočeském kraji - 189.

HSHMP jakožto místně a věcně příslušný kontrolní orgán vykonává také v těchto zařízeních státní zdravotní dozor. Dětská skupina ve většině případů nemá vlastní kuchyni, pouze vydává dovezenou stravu od jiného zařízení stravování nebo podává dětem stravu od rodičů. Výdej pokrmů dětem v dětské skupině je z pohledu orgánů ochrany veřejného zdraví činností epidemiologicky závažnou, a tak i pro personál dětských skupin platí, že musí dodržovat zásady správné hygienické praxe. Pečující osoby musí zvládnout i základy osobní a provozní hygieny při manipulaci s potravinami.

Školení bylo zaměřeno na hygienické požadavky v oblasti provozování stravovacích služeb pro děti a mládež a zejména na časté prohřešky, které hygienici řeší ve stravovacích provozech, tj. na důsledné dodržování osobní a provozní hygieny.

Nedílnou součástí školení byl praktický nácvik zásad správné hygieny rukou. Cílem a snahou HSHMP bylo nabídnout zaměstnancům dětských skupin ucelenou informaci o významu dodržování zásad osobní hygieny a postupu správného mytí rukou, které účastníkům akce za pomocí UV lampy vysvětlovala Mgr. Ivana Průšová, vedoucí oddělení HDM pro pobočky Západ, Severozápad a Sever.

Bližší informace o dětských skupinách lze získat na webových stránkách ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

7:02 Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně se uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční a aut…