I „blešák“ podléhá kontrole ČOI

18.10.2016 12:36

Farmářské a jiné druhy trhů se v českých městech a obcích stávají nedílnou součástí veřejného života. Na jeden takový trh zaměřila svoji kontrolní činnost i Česká obchodní inspekce Ústeckého kraje. V obci Ředhošť, kde mají tyto trhy 50 letou tradici, kontrolovala dodržování zákona o ochraně spotřebitele.

I „blešák“ podléhá kontrole ČOI
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Kontrolní akce České obchodní inspekce byla zaměřena zejména na dodržování platných právních předpisů souvisejících s ochranou spotřebitele. Inspektoři v obci navštívili tradiční trhy, které jsou typické rozmanitostí nabízeného sortimentu. K prodeji použitého zboží je zde blešák, na trzích je prodej drůbeže, různých zvířat, sadeb a jiných rostlin, včetně prodeje nového zboží. Návštěvník zde nalezne i nabídku nejrůznějších kulinářských specialit.

Celkem inspektoři provedli 4 kontroly. Nedostatky byly zjištěny ve 3 případech a to konkrétně v 1 případě v porušení zákona o ochraně spotřebitele, kdy doklad o zakoupení výrobku neobsahoval všechny povinné údaje, a nabízené výrobky byly bez návodu v českém jazyce. V 1 případě došlo k porušení zákona č. 64/86 Sb. o České obchodní inspekci, kdy byla prodejcem použita váha bez úředního ověření a 1 případě došlo k porušení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích, kdy prodávající v postavení distributora nejednal tak, aby zabránil distribuci stanovených výrobků, které zjevně nesplňují požadavky zákona. Zejména pak výrobků, kde chyběla stanovená označení a to značka CE. Dále nebylo uvedeno jméno výrobce a dovozce a zároveň daná osoba nepředložila nabývací doklady na kontrolované výrobky.

Za uvedená porušení byly uloženy pokuty formou příkazu na místě v celkové výši 5 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…