I letos budou moci včelaři ze Zlínského kraje zasílat své žádosti o dotace

18.01.2015 12:50

Od konce ledna budou moci začínající včelaři ve Zlínském kraji opět žádat o podporu v roce 2015. Zájemci o dotace budou následně moci posílat své žádosti, a to až do 2. března. Vyplývá to z usnesení, které schválila krajská rada.

I letos budou moci včelaři ze Zlínského kraje zasílat své žádosti o dotace
Foto: Archiv
Popisek: Včely

Podprogram pro začínající včelaře je zaměřen na finanční pomoc při pořízení základního a doporučeného vybavení, přičemž základním vybavením se rozumí povinný nákup minimálně tří nástavkových úlů s oddělitelným varroa dnem, zatímco doporučené vybavení znamená tři roje včelstev, ochrannou kombinézu, ochrannou kuklu nebo závoj, jeden pár ochranných rukavic a další související potřeby.

„Po dobrých zkušenostech z minulých let se nám jeví jako vhodné pokračovat v poskytování této podpory tak, aby byla zachována dostatečná opylovací schopnost na území Zlínského kraje,“ řekl krajský radní František Čuba, zodpovědný za zemědělství.

Podle vedení Zlínského kraje je nutné zainvestovat do kvalitních nástavkových úlů i do kvalitních včelstev, aby se stabilizovala situace po krizovém roku moru včelího plodu 2014, kdy bylo v kraji vyhlášeno 160 ohnisek tohoto moru a muselo být spáleno 888 včelstev a 1319 úlů.

Zlínský kraj letos mezi včelaře rozdělí půl milionu korun, výše podpory na jednoho žadatele je stanovena v rozmezí od pěti do deseti tisíc korun.

V roce 2014 bylo z rozpočtu Zlínského kraje také – stejně jako letos – uvolněno pět set tisíc korun, které byly rozděleny na padesát projektů. V jejich rámci bylo pořízeno 150 nových úlů a 147 nových včelstev.

Zlínský kraj včelaře podporuje od roku 2006, od té doby jim pomohl dotacemi ve výši téměř šest milionů korun, za které včelaři nakoupili 1 866 nových úlů a 1 493 rojů včelstev.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize odvysílá  v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

13:21 Česká televize odvysílá v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

Všech 64 utkání právě startujícího mistrovství světa v ledním hokeji odvysílá Česká televize živě. P…