I lidé s albinismem mohou milovat sluneční paprsky

17.10.2014 12:40

Speciální opalovací krém pro lidi s albinismem v Tanzanii vyvíjí společnost BASF a Dermatology Training Centre (RDTC).

I lidé s albinismem mohou milovat sluneční paprsky
Foto: tripzone.cz
Popisek: Středozemní moře při západu slunce

Největším nepřítelem je pro lidi s albinismem slunce. Každý rok bojuje s následky vrozené poruchy pigmentace v Tanzanii více než 20 000 lidí. Lidé postižení albinismem mají velmi světlou kůži, vlasy i oči a jejich pokožka je pod silným africkým sluncem výrazně náchylná ke spálení, což s sebou přináší mimo jiné také zvýšené riziko rakoviny kůže.

Ve východní Africe je ztrátou hnědočerného pigmentu melaninu postižen zhruba každý 2 500. člověk, přičemž průměrná délka života lidí s albinismem je zhruba pouhých 30 let. Dermatology Training Centre pomáhá těmto lidem již více než 22 let. Součástí podpory je i produkce opalovacího krému od BASF, který zvládá extrémní podmínky.

RDTC od listopadu 2012 vyrábí ve svém zařízení vlastní opalovací krém The Kilimanjaro Suncare s ochranným slunečním faktorem (SPF) 30, který v severní Tanzanii zdarma rozděluje mezi 2 000 lidí trpících albinismem. Od roku 2013 spolupracuje se společností BASF, která mu poskytuje nejen potřebné přísady, ale i odborné znalosti pro další rozšíření výroby. „Nejprve jsme byli pouze dodavateli přísad potřebných pro ochranu proti slunečnímu záření,“ říká Uli Osterwalder, expert BASF v segmentu sluneční ochrany, a dodává: „Nyní pracujeme společně na tom, abychom vytvořili vhodnou ochranu, která ještě lépe ochrání kůži místních lidí, jež jsou vystaveni extrémnímu slunečnímu záření.“

Nejlepší možná ochrana pro osoby s albinismem

Kromě vyššího ochranného faktoru (SPF 50) by měl mít nový krém vysokou absorpci záření UVA a měl by poskytovat dlouhotrvající ochranu. Stávající ochranný krém, který místní obyvatelé označují jako „KiliSun“, má jednu rozhodující nevýhodu – v současné době totiž neposkytuje dostatečnou ochranu před UVA zářením. „Na rozdíl od UVB pronikají UVA paprsky hluboko do kůže. To znamená, že mohou v dlouhodobém horizontu nepříznivě působit na buňky a podpořit tak rozvoj rakoviny kůže,“ vysvětluje Mafalda Soto Valdés ze španělské organizace rozvojové pomoci AFRICA DIRECTO.

Intenzivní UV záření v kombinaci s nedostatkem vhodného oblečení a ochrany proti slunci vede v Tanzanii k takzvané aktinické keratóze – prekancerózní fázi rakoviny kůže u lidí s albinismem pod 20 let. „RDTC chce chránit lidi s albinismem před extrémním slunečním zářením na rovníku tím nejlepším možným způsobem. Chceme jim poskytovat lékařskou pomoc a podporu, která je pro jejich přežití nezbytná. BASF je pro nás v tomto úsilí velmi důležitým partnerem,“ zdůraznila Valdés.

Emulze pro dlouhodobou ochranu

Hledání té nejúčinnější alternativy však není jednoduché. „Více než 90 % veškeré ochrany proti slunečnímu záření v Evropě tvoří olejovo-vodové emulze. Jsou snadno použitelné, snadno se vstřebávají a zajistí velmi komfortní pocit při aplikaci na kůži. Jejich nevýhodou je však to, že před ostrým africkým sluncem neochrání. Díky vyššímu pocení je aplikovaná vrstva z kůže odplavena a ochranná bariéra je tak velmi malá,“ vysvětluje Uli Osterwalder. Právě proto se zástupci RDTC společně s odborníky ze společnosti BASF rozhodli vytvořit takovou emulzi, která poskytne dlouhodobou ochranu i v extrémních podmínkách. V dlouhodobém horizontu by měla tato ochranná emulze nahradit stávající ochranu proti slunečnímu záření. Mezitím je opalovací krém „KiliSun“ obohacen od BASF UV filtrem Uvinul® Plus, který poskytuje významnou  UVA ochranu.

O společnosti BASF

Ve společnosti BASF tvoříme svět chemie – a činíme tak již 150 let. Rozsah našeho portfolia sahá od chemických látek, plastů, přes speciální chemii a produkty pro ochranu rostlin po ropné produkty a zemní plyn. Jako přední světová chemická společnost spojujeme hospodářský úspěch s ochranou životního prostředí a sociální zodpovědností. Prostřednictvím vědy a inovací umožňujeme našim zákazníkům reagovat v téměř každém průmyslovém odvětví na současné i budoucí potřeby společnosti. Naše produkty a řešení přispívají k zachovávání zdrojů, zajišťování výživy a zlepšování kvality života. Tento náš přínos jsme shrnuli do našeho firemního záměru: Tvoříme svět chemie pro trvale udržitelnou budoucnost. V roce 2013 dosáhla společnost BASF obratu ve výši 74 miliard EUR a ke konci téhož roku zaměstnávala přes 112 000 pracovníků. Akcie společnosti BASF jsou obchodovány na burzách ve Frankfurtu (BAS), Londýně (BFA) a Curychu (AN).

BASF v České republice

Společnost BASF spol. s.r.o., dceřiná společnost BASF SE, patří k předním firmám chemického průmyslu v České republice. Z Prahy a jiných závodů je distribuován celý sortiment inovativních a vysoce hodnotných výrobků skupiny BASF. V roce 2013 měla v České republice skupina BASF 278 zaměstnanců a dosáhla obrat ve výši 605 miliónů Eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …