IPR Praha zveřejnil návrh Metropolitního plánu

08.06.2016 19:12

Návrh nového územního plánu Prahy – Metropolitního plánu – dnes zveřejnil Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy na svém webu. Pražané se s ním tak mohou seznámit ještě několik měsíců předtím, než začne oficiální projednávání.

IPR Praha zveřejnil návrh Metropolitního plánu
Foto: IPR Praha
Popisek: IPR Praha

„Jsme velice rádi, že konečně můžeme širokou veřejnost s návrhem seznámit,“ říká Petr Hlaváček, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). „V nejbližší době k plánu přibydou i videa, články a další materiály, které lidem pomohou naučit se nový plán číst. Vše bude vystaveno na webu www.iprpraha.cz. Naším cílem je, aby měli zájemci dostatek informací a pomohli hlavnímu městu vytvořit plán, který nasměruje Prahu k úspěšnému a zároveň udržitelnému rozvoji,“ dodává Hlaváček.

Metropolitní plán přichází s novým pohledem na plánování města. „V posledním půlstoletí územní plány určovaly hlavně využití jednotlivých ploch – zjednodušeně jestli tam bude cukrárna nebo ordinace. Teď se mnohem víc soustředíme na to, jak budovy ovlivňují své okolí, jak vypadají ulice, náměstí a parky ať už ve vilových čtvrtích, blokové zástavbě nebo na sídlišti. Nově bude plán také říkat, jak mohou být novostavby maximálně vysoké,“ vysvětluje Hlaváček.

Nový územní plán vzniká od roku 2012 a ještě zhruba další čtyři roky bude procházet projednáváním. Dokument určí jasná pravidla rozvoje Prahy na příštích 15 až 20 let. Skončit by mělo například rozpínání města do polí na okraji Prahy – napříště by se mělo stavět spíše na nevyužívaných nádražích nebo v areálech opuštěných továren uvnitř města, což je levnější pro město a navíc šetrnější k životnímu prostředí. Silnice, veřejná doprava, energie, odpady apod. už tam totiž na rozdíl od satelitních městeček za Prahou jsou zavedené.

„Jsem ráda, že konečně budou moci všichni vidět a prostudovat jeden z nejdůležitějších dokumentů hlavního města, ke kterému je od občanů a městských částí řada výhrad. Věřím, že kompletní zveřejnění umožní vidět i přínosy a silné stránky návrhu. Městské části budou mít také možnost připravit si podrobné připomínky na základě úplných podkladů. V tuto chvíli je velmi důležité, že zveřejněním plánu je veřejnosti i investorům a majitelům pozemků umožněno návrh plánu prostudovat. V následujících týdnech bude také ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje (IPR) zveřejněn harmonogram další přípravy plánu,” řekla Petra Kolínská (Trojkoalice), náměstkyně primátorky pro územní rozvoj a plánování.

Detaily o zveřejnění

Zveřejněný návrh Metropolitního plánu je aktuální k 31. 5. 2016. Stejnou verzi IPR Praha odevzdal i pořizovateli, tedy Odboru územního rozvoje MHMP. IPR Praha jej zveřejňuje na pokyn Rady hl. m. Prahy ze 7. 6. 2016. „Je ovšem nutné zdůraznit, že zveřejněním plánu ještě nezačíná proces projednávání ve smyslu stavebního zákona,“ doplňuje mluvčí IPR Praha Adam Švejda. „O začátku oficiálního projednávání rozhodne pořizovatel. Očekáváme, že by se to mohlo stát se začátkem nového školního roku.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …