Index Asociace exportérů: Prosinec bude přát českému exportu

16.09.2013 8:00

Podle predikce vytvořené na základě Indexu Asociace exportérů by se kondice českého exportu měla zlepšovat i v posledním měsíci letošního roku.

Index Asociace exportérů: Prosinec bude přát českému exportu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Růst exportu by měl být dokonce výraznější než v listopadu. K pozitivní předpovědi přispívají primárně zakázky ze zahraničí, které meziročně vzrostly o 9 procentních bodů. Německé průmyslové zakázky potom vykázaly růst o 3 p.b. Do hodnoty indexu se naopak minimálně promítl deflovaný kurz koruny k euru, tedy kurz očištěný o inflaci.

Zdá se, že díky probuzené poptávce na konci roku bude i český export pokračovat v dobrých výkonech. I přes obtížnou dobu bude schopen generovat dobrá čísla například v podobě rekordního přebytku obchodní bilance.

Ing. Otto Daněk
místopředseda asociace exportérů

O INDEXU AE

Index Asociace exportérů (IAE) má za cíl predikovat vývoj českého exportu, na základě řady statistických dat a vybraných parametrů, alespoň s tříměsíčním předstihem v následujících třech měsících. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: německé průmyslové zakázky (váhový koeficient 0,25), reálný efektivní kurs CZK/EUR očištěný o inflaci v průmyslu (váhový koeficient 0,65), zakázky ze zahraničí (váhový koeficient 0,55) a index nákupních managerů Eurozóny PMI (váhový koeficient 0,15). Index Asociace exportérů je aktualizován v měsíční periodě a je k dispozici na stránkách Asociace exportérů www.asociaceexporteru.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…