Inflace v prosinci 2018 zůstala pod prognózou ČNB

11.01.2019 12:13

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v prosinci 2018.

Inflace v prosinci 2018 zůstala pod prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle dnes zveřejněných údajů setrval v prosinci 2018 meziroční růst cenové hladiny na 2 %. Inflace se tak nadále nachází na úrovni cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v loňském prosinci meziročně zvýšily o 1,9 %. Průměrná míra inflace za celý rok 2018 činila 2,1 %.

Inflace zůstala v prosinci o 0,5 procentního bodu pod prognózou ČNB. Důvodem této odchylky byl stejně jako v předešlém měsíci především nižší než očekávaný meziroční růst cen potravin. K tomu se v prosinci přidalo výraznější zpomalení meziročního růstu cen pohonných hmot, v nichž se projevuje propad cen ropy na světových trzích. Stejným směrem pak působil i pomalejší růst regulovaných cen oproti prognóze. Jádrová inflace byla v prosinci naopak lehce vyšší, než prognóza předpovídala. Primární dopady změn nepřímých daní pak odpovídaly prognóze.

Zveřejněná data představují protiinflační riziko aktuální prognózy ČNB. Podle ní zůstávají celkové fundamentální inflační tlaky v tuzemské ekonomice silné, a to zejména v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou a pokračujícím růstem reálné ekonomiky. Tyto faktory se projevují především ve vývoji jádrové inflace. Vedle toho působí proinflačním směrem i dovozní ceny, do nichž se vedle přetrvávajícího růstu zahraničních cen promítá i oslabený kurz koruny. Začátkem letošního roku se inflace zvýší do horní poloviny tolerančního pásma cíle ČNB, k čemuž přispěje další nárůst jádrové inflace, opětovné oživení růstu cen potravin i zrychlení růstu regulovaných cen. V dalším období se však celkové inflační tlaky zmírní v návaznosti na zvyšování úrokových sazeb, obnovené posilování kurzu a postupné zvolňování dynamiky mezd. Na horizontu měnové politiky, tedy na přelomu letošního a příštího roku, se tak inflace shora přiblíží k 2% cíli ČNB, na němž setrvá i v průběhu roku 2020.

Petr Král, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…