Informace MŠMT k možnostem dostudování studentů UJAK

29.10.2015 11:28

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová činí veškeré kroky k zajištění možnosti dostudování pro studenty Univerzity Jana Amose Komenského, oborů Speciální pedagogika a Speciální pedagogika – učitelství. Těmto oborům skončila dne 30. 9. akreditace, MŠMT ji podle zákona o vysokých školách nemůže z vlastní iniciativy prodloužit.

Informace MŠMT k možnostem dostudování studentů UJAK
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Bezprostředně poté, co MŠMT obdrželo stanovisko Akreditační komise k žádosti UJAK o prodloužení akreditace těchto oborů, zahájila ministryně jednání s děkany pedagogických fakult, rektory vysokých i dalšími aktéry. Cílem všech těchto jednání je umožnit dostudování studentů, z nich si mnozí studiem doplňují kvalifikaci potřebnou pro výkon pedagogické profese. Veškerá dosud proběhlá jednání však nezbavují zákonné odpovědnosti za zajištění dostudování Univerzitu Jana Amose Komenského. MŠMT také v jejich zájmu vydalo stanovisko, ze kterého vyplývá, že studenti, kteří na Univerzitě Jana Amose Komenského Praha zahájili studium v příslušném studijním programu do 31. 12. 2014, a toto studium úspěšně ukončí v budoucnu, mohou i nadále vykonávat přímou pedagogickou činnost.

Poslední jednání s děkany pedagogických fakult proběhlo dne 12. 10. V návaznosti na předchozí setkání se ministryně s děkany dohodla na vypsání přijímacích řízení tak, aby studenti mohli ke studiu nastoupit od začátku letního semestru 2015/2016. Příjímací řízení budou v souladu se zákonem zohledňovat pedagogickou praxi i absolvovanou část studijních oborů Speciální pedagogika a Speciální pedagogika – učitelství. Ve spolupráci s MŠMT také dojde k navýšení kapacit ve studijních programech na pedagogických fakultách i k navýšení kapacit pro akademický rok 2016/2017. Ministerstvo školství bude postupně do konce října zveřejňovat podmínky přijímacích řízení poté, co budou schváleny akademickými senáty pedagogických fakult.

Přehled pedagogických fakult a relevantních studijních oborů

Univerzita Karlova v Praze – obor Speciální pedagogika. Akademický senát PdF UK schválil podmínky přijímacího řízení: http://www.pedf.cuni.cz/PEDF-54.html?news=1645&locale=cz.

Masarykova Univerzita – obory Speciální pedagogika, Speciální pedagogika pro učitele, Speciální pedagogika pro učitele SŠ a Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Podmínky přijímacího řízení budou projednávány akademickým senátem fakulty v příštím týdnu.

Univerzita Palackého v Olomouci – obory Speciální pedagogika – poradenství, Speciální pedagogika pro 2. stupeň ZŠ a pro SŠ a Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Akademický senát PdF UPOL schválil podmínky přijímacího řízení: http://uss.upol.cz/.

Univerzita Hradec Králové – obory Speciální pedagogika rehabilitační činnosti, Pedagogika předškolního věku a Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Akademický senát PdF UHK schválil podmínky přijímacího řízení:https://www.uhk.cz/cs-CZ/PDF/Studium/Prijimaci-rizeni-%281%29.

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem – obor Speciální pedagogika – poradenství a Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Akademický senát PdF UJEP schválil podmínky přijímacího řízení:http://www.pf.ujep.cz/studium/dokumenty/833-vyhlaseni-mimoradneho-prijimaciho-rizeni-pro-akad-rok-2015-2016.

Ostravská univerzita v Ostravě – obor Speciální pedagogika. Akademický senát PdF Ostravské univerzity schválil podmínky přijímacího řízení: http://www.osu.cz/index.php?kategorie=888&id=13662.

Technická univerzita v Liberci – obor Speciální pedagogika. Podmínky přijímacího řízení budou projednávány akademickým senátem fakulty v příštím týdnu.

Západočeská univerzita v Plzni – obor Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Podmínky přijímacího řízení budou projednávány akademickým senátem fakulty v příštím týdnu.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích - obor Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Podmínky přijímacího řízení budou projednávány akademickým senátem fakulty v příštím týdnu.

Celkové předběžná kapacita v navazujících magisterských oborech je po dohodě o navýšení cca 650 studentů, dojde také k navýšení kapacit na akademický rok 2016/2017.

Dopis studentů UJAK ministryni školství:
dopis od studentu.pdf

Odpověď ministryně školství studentům UJAK: 
MSMT_dopis_studentum.pdf

Odkaz na web ČT24 (video):

Informace k možnostem dostudování studentů UJAK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…